EHBO voor huisdieren (2)

We geven een paar tips voor EHBO voor huisdieren omdat er altijd iets onverwachts mee kan gebeuren.

Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

 


Natuurlijk kunnen we niet alle ongelukjes behandelen. En onthoudt altijd: bij twijfel, ga direct naar de dierenarts en ga niet zelf dokteren.

Last van diarree

Ontdek je dat je hond of kat last heeft van diarree, dan heeft het lichaam te weinig vocht uit het voedsel opgenomen en de ontlasting is dan te dun. Het dier heeft rust en warmte nodig. Zorg ervoor dat je dier niet teveel ineens drinkt maar regelmatig kleine hoeveelheden water of bouillon. Geef je huisdier de eerste dag geen voedsel.

De tweede dag kun je 4 tot 6 keer per dag licht verteerbare dingen voeren zoals rijst of witbrood. De derde dag kun je weer kleine porties normaal voedsel geven. Blijft het dier diarree houden, verergeren de klachten of is je dier in slechte conditie, ga dan direct naar de dierenarts.

Gesnoept uit het gootsteenkastje

Honden
Honden drinken weleens uit een bak sop, likken gemorst schuurpoeder of nemen een slok chloor of terpetine.

Bij sop en schuurpoeder moet je het dier zo snel mogelijk laten braken. Dat kun je opwekken door het dier een klein beetje zout water (niet te veel) te laten drinken of door een beetje zout achter op de tong te doen.

Heeft je hond chloor of terpetine naar binnen gekregen, dan kun je hem beter niet laten braken omdat de gevaarlijke stof dan twee keer zijn slokdarm passeert. Ga direct met spoed naar de dierenarts en laat de maag leegpompen. Neem, indien mogelijk, de verpakking mee van het product dat het dier heeft binnengekregen.

Katten
Katten zijn kieskeuriger en zullen niet zo snel iets verkeerds eten. Maar als ze met hun poten bijvoorbeeld door carbolineum of terpetine gelopen hebben, zullen ze niet rusten voor ze de boel hebben schoongelikt. Zo krijgen ze toch vies spul naar binnen.

Maak de poten zo snel mogelijk goed schoon om te voorkomen dat er beschadigingen aan de tong ontstaan en/of vergiftigingen optreden. Als ze toch hebben gelikt, ga dan direct naar de dierenarts.

Oorverzorging

Vooral bij rassen met hangende oren en waar veel haar in de oren groeit, moeten de oren regelmatig worden schoongemaakt. Vraag je dierenarts dit een keer voor te doen. Is de huid in het oor rood met jeuk dan heeft je dier een oorirritatie. Vraag je dierenarts naar een oorcleaner die het oorsmeer en het vuil oplossen. 

Ga in geen geval met een wattenstokje de gehoorgang in. Het vuil wordt dan naar binnen gedrukt en is later moeilijk te verwijderen. Een rood oor kan ook een oorontsteking zijn. Ga dan naar de dierenarts.

Last van haarballen

In het voor- en najaar krijgt een kat bij het schoonlikken heel wat haren binnen. Meestal braakt het dier deze weer uit, maar soms komt een haarbal klem te zitten in de darmen. Als je vermoedt dat je kat veel haren heeft binnengekregen, geef de kat dan koffiemelk te drinken of giet wat slaolie over het eten.

Het is beter om bij de dierenarts een speciale pasta te halen om het dier te laten laxeren. Door de kat regelmatig te borstelen en te kammen, kun je dit probleem voorkomen.

Teek

Signaleer je een teek bij je huisdier? Er zijn tegenwoordig handige teekpennen verkrijgbaar waarmee je de teek makkelijk kunt verwijderen. Vraag je dierenarts naar deze teekpennen. Verdoof de teek bijvoorbeeld niet met alcohol. Je loopt het risico dat de teek de maaginhoud braakt in de wond/steekkanaal, waardoor deze ziek kan worden. In Nederland zijn teken soms gevaarlijk. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

In het buitenland moet je extra alert zijn op teken omdat ze daar verschillende ziektes kunnen overbrengen. Raadpleeg hiervoor je dierenarts, voordat je met het huisdier naar het buitenland gaat. Er zijn speciale teekbanden verkrijgbaar.

Een bloeding aan het oor

Een wond aan het oor bloedt meestal heel erg. Bind een schone theedoek om de hals van je huisdier om het ergste bloed op te vangen. Doe een steriel gaasje op de wond en trek over het oor een sok, waarvan je het teenstuk hebt afgeknipt. Ga daarna zo vlug mogelijk naar de dierenarts om de wond te laten behandelen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40