Flashback: Bijzondere namen uit onze tijd

De tijd van Toppop, hotpants, een compleet oranje interieur, Swiebertje en Charlie's Angels.

Het lijkt wel voorbij gevlogen.

 

Hoewel we op schoolpleinen vooral namen als Johannes, Jan of Maria hoorden, kwam het in de jaren 70 steeds vaker voor dat ouders hun kinderen niet meer vernoemden naar opa en oma. Zij kozen ervoor om hun kinderen te vernoemen naar de artiesten en filmsterren van die tijd.

Grote kans dat jij misschien met een Elvis, Manuela of Rutger in de klas hebt gezeten. Welke grote namen uit de jaren 70 waren het populairst of meest opvallend?

Rockers uit het buitenland

Door het eerste Nederlandse optreden van The Rolling Stones, in 1964, dook ook de naam van frontman
Mick Jagger in Nederland op. Tussen 1965 en 1969 werden er 5 jongetjes Mick genoemd. De naam werd vooral in de jaren 80 geliefd en in 2012 werden er maar liefst 225 pasgeboren jongens naar de Britse zanger vernoemd.

Na de wereldwijde doorbraak van de andere grote band in de jaren 60, The Beatles, kregen zoontjes de bijzondere stagename van drummer Ringo Starr. 5 Baby’s kregen in dat jaar de naam.

Manuela en Jerney

Jacques Herb scoorde in 1971 een enorme hit met het nummer ‘Manuela’. In datzelfde jaar kregen 327 meisjes deze naam, tegenover 143 in het jaar ervoor. Door de popgroep Earth and Fire ontstond het gebruik van de meisjesnaam Jerney. De monsterhit Weekend van Earth and Fire in 1979 zorgde voor een vervijfvoudiging van het aantal ‘Jerneys’ dat geboren werd, van 5 in 1979 naar 25 in 1980.

Turks Fruit

De Nederlandse boekverfilming Turks Fruit kwam begin 1973 uit. Wie herinnert zich de chemie tussen
Rutger Hauer en Monique van der Ven niet? In 1972 werden er 80 Rutgers geboren in ons land. Door het succes van de film werd de naam ook meer geliefd. In 1973 werden er 138 zoons Rutger genoemd.

Welke bijzondere voornamen uit de seventies heb jij wel eens gehoord? 

Bronnen: hippe-geboortekaartjes.nl en rockingnames.blogspot.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40