Goede voornemens en roken

Had  je op oudejaarsavond weer het goede voornemen om te stoppen met roken en is dat gelukt? Probeer je het ieder jaar weer maar begin je na een paar maanden toch weer met roken?

 

 

Hier een aantal tips die je bij een volgende poging wel laten slagen.

1. Weet waarom je stopt
Je wilt stoppen met roken, maar waarom precies?  Kies een reden die zo sterk is dat je echt geen sigaret meer wil opsteken. Om gemotiveerd te blijven, moet je een goede, persoonlijke reden hebben voor het stoppen anders gaat het zeker niet lukken.

2. Stop niet van de ene op de andere dag .
De meeste mensen die stoppen zonder medicatie of therapie grijpen al weer snel naar de sigaretten. Er zijn allerlei hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en medicatie. Maak er gebruik van.

3. Doe het niet alleen
Vertel iedereen dat je gestopt bent, zodat je vrienden, familie en collega’s je door moeilijke momenten kunnen slepen.

4. Ontspan
Voor veel mensen is roken een hulpmiddel bij stress. Ze denken dat ze ontspannen van een sigaret. Nu je niet meer rookt, heb je iets anders nodig om je stress kwijt te raken. Neem een massage, luister naar ontspannende muziek. Probeer stressvolle situaties even te vermijden.

5. Vermijd alcohol
Bij sommige activiteiten stak je misschien altijd een sigaret op. Bijvoorbeeld bij je kop koffie of bij een drankje. Doorbreek deze gewoontes door een tijdje geen alcohol te drinken en vervang koffie voorlopig door thee. Rook je altijd na het eten, poets dan je tanden na de maaltijd of kauw op kauwgom.

6. Poets je huis
Als je eenmaal gestopt bent, wil je niets meer tegenkomen wat je herinnert aan je oude verslaving. Gooi alle asbakken een aanstekers het huis uit. Maak alles waar die typische rookgeur nog in hangt grondig schoon, zoals je kleding, gordijnen en vloerkleden.

7. Doe een nieuwe poging
Het is heel normaal om last te hebben van een terugval. De meeste rokers proberen een paar keer te stoppen voordat het voorgoed lukt. Probeer te achterhalen  wat je terugval veroorzaakte: een bepaalde emotie of omstandigheden? Gebruik deze kennis bij je nieuwe stoppoging.

8. Beweeg
Lichaamsbeweging kan het hunkeren naar nicotine en ontwenningsverschijnselen verminderen. Trek je sportschoenen aan of stap op de fiets in plaats van naar een sigaret te grijpen. Zo verbrand je meteen de pondjes die er misschien aangekomen zijn sinds je gestopt bent met roken.

9. Eet fruit
Stoppen met roken en tegelijkertijd op dieet gaan vraagt wel erg veel van je wilskracht. Focus je liever op gezond eten, zoals veel fruit en groenten. Uit onderzoek van Duke University is gebleken dat sigaretten daardoor minder lekker gaan smaken.

10. Beloon jezelf
Naast de voordelen voor je gezondheid, spaar je ook heel wat geld uit nu je gestopt bent! Stop het geld dat je voorheen spendeerde aan sigaretten in een spaarpot en koop wat leuks voor jezelf van je uitgespaarde bedrag.

Bron : WEBMD

FemNa40