Help mij SUPpen!

Onlangs las ik in een artikel in de Telegraaf dat er nogal wat vragen kunnen ontstaan bij iemand die overweegt zich voor het eerst op een SUP te begeven.

Ik kan me heel goed voorstellen dat de sport er aantrekkelijk uitziet (zeker met dit weer!) en nieuwsgierigheid opwekt, maar ook nog wat drempeltjes met zich meebrengt die er misschien toe kunnen leiden om het SUPpen toch maar links te laten liggen.

 

En dat wil ik natuurlijk niet laten gebeuren! Zoals ik in een eerder blog al zei: SUPpen is geschikt voor iedereen en ik zal een aantal vragen waar verse SUPsters mee kunnen zitten beantwoorden om drempeltjes weg te nemen en jullie dames zelfverzekerd de plank op te sturen!

Waar ga je SUPpen

Allereerst: waar kun je terecht om het gewoon een keer te proberen? Ik zou adviseren om voor een ‘rustige’ plek te gaan waar je de ruimte hebt om op je eigen tempo aan de sport te wennen en waar je je niet al te erg bekeken voelt. Zo zou ik bijvoorbeeld de Vinkeveense Plassen verkiezen boven een tochtje door de Amsterdamse grachten.

Je hoeft je op die manier minder druk te maken over het aantal mensen die jou bezig ziet en of je houding er wel een beetje ervaren uitziet, je haar wel goed zit, je het juistje outfitje aan hebt…

Wat doe je aan?

Komen we direct bij de volgende vraag: wat moet ik aan? Iets waar wij meiden sowieso al zenuwachtig van kunnen worden, laat staan dat we een outfit bij elkaar moeten zoeken voor een nieuwe sport waarvan we niet weten hoe warm we het ervan gaan krijgen en of we nu wel of niet in het water gaan vallen.

De factor ‘water’ maakt dat veel mensen er vanuit gaan dat je bij SUPpen een wetsuit draagt. Dat is echter véél te warm. Een wetsuit is er echt voor gemaakt om je warmte te bieden als je in het water ligt, maar wanneer je droog blijft, heb je gewoon een zwart, niet-ademend pak aan: lekker zweten dus.

SUPpen is ongeveer net zo intensief als hardlopen en je kunt er dus ook op rekenen dat je het tijdens het SUPpen net zo warm krijgt als van een rondje rennen. Draag dus kleding van sportmateriaal dat snel droogt wanneer je transpireert en pas de laagjes aan op het weer.

Is het 10 graden en bewolkt? Dan draag ik een lange hardloop-legging, een sport-bh, een sport-shirtje met korte mouwen en daaroverheen nog een sport-vest of -jasje met lange mouwen. Eventueel kun je surf-schoentjes dragen als het water nog erg koud is.

Maar wanneer het kwik boven de 20 graden uitkomt, draag ik een (stevige) bikini met daaroverheen een board-shortje en eventueel een sport-shirtje met korte of zonder mouwen, maar dat gaat na een minuut of twintig vaak toch wel uit. Schoentjes zijn in dit geval niet nodig.

Goed, nu hebben jullie ideeën over waar je het beste kunt beginnen en wat je aan kunt doen. Maar wat nu als je verslingerd raakt aan de sport en je graag je eigen board en peddel aan wilt schaffen? Ga je het web dan afspeuren naar een goedkope 2de-hands?

Je kunt op deze manier tegen een goede koop aanlopen, bijvoorbeeld een board van een semi-professional die jaarlijks van zijn/haar sponsor nieuwe spullen krijgt en het oude op internet aanbiedt.

Maar er is ook ontzettend veel materiaal van slechte kwaliteit te krijgen en hoe weet je welk board geschikt is voor jouw specifieke wensen? Ik kan je dus aanraden om naar een winkel te gaan waar je door een specialist geholpen wordt en waar door middel van een gesprek vastgesteld kan worden wat het beste bij je past.

Ik hoop dat ik met deze antwoorden drempels weg heb genomen bij nog twijfelende, toekomstige SUPsters en dat er weer een paar dames op de plank bij komen! Als je nog met vragen zit die ik nu niet heb beantwoord,
laat dan een reactie achter en dan beantwoord ik je vraag alsnog!

Artikel Telegraaf

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40