Een hittegolf. Houd je hoofd koel!

Pfff... de voorspelling is dat het heel erg warm gaat worden!

Na een lange periode van minder weer mogen we nu eindelijk genieten van de heerlijke zon en hoge temperaturen.

Maar hoe ga je je hoofd koel houden tijdens deze tropische temperaturen?

En hoe blijft je make-up en haar een beetje toonbaar?

 

Hieronder geven we je enkele tips. Heb jij nog een andere tip, zet die dan onderaan in de comments.
Dat willen we absoluut graag weten.

Hydrateer!

Iedereen weet dat je door de hogere temeraturen meer gaat zweten. Dat is nodig om overtollige warmte uit je lichaam af te voeren en niet oververhit te raken.Het is goed om de mineralen die we kwijtraken door het vocht goed aan te vullen. Blijf veel drinken. Het liefs water of groene thee. In andere dranken zit teveel suiker en is minder goed als je daar teveel van drinkt. 

Wees voorzichtig met cafeïne en alcohol want deze werken vochtafdrijvend, dus reden temeer om hier voorzichtig mee om te gaan met extreme warmte. De combinatie van alcohol en zon is trouwens niet aan te raden.

De huid hydrateren is een must. Smeer jezelf ''s morgens niet in met een dikke, verzorgende crème maar ga voor een frisse gel-achtige zeer hydraterende. Dat voelt luchtiger aan en combineert beter met make-up die je eventueel aanbrengt. Essentieel is natuurlijk een product te kiezen waar een SPF in zit.

Wat doe je aan?

Vanzelfsprekend doe je iets luchtigs aan, maar je hoeft echt niet helemaal bloot! Bikini's, badpakken en zwembroeken zijn bestemd voor het strand of bij het zwembad. Zit je op een terras? Kies voor een luchtig jurkje of een leuke short met top, een lange rok of jurk van luchtige stof zoals zijde of dunne katoen.

Probeer geen donkere kleuren te dragen, die trekken de warmte aan waardoor je het warmer krijgt. Kies ook niet voor strakke kleding, dat zit echt niet lekker, ga voor lossere outfits gemaakt van katoen, zijde, viscose of linnen.

Moet je op deze dagen werken? Draag dan een leuk mouwloos jurkje of ga voor een maxi-rok met mooie top, neem wel een dun katoenen vestje mee als je iets gekleder moet zijn of als de airco vol blaast op kantoor.

Neem voor de zekerheid een deodorant mee in je tas zodat je je tussendoor even kunt opfrissen in het toilet. Splash wat water onder je oksels en breng wat nieuwe deo aan, doe dat nooooooooit (!) op 'vieze' zweterige oksels, dat maakt het alleen maar erger.

Verfris!

Een verfrissende douche of duik in het water is op heel warme dagen natuurlijk heerlijk! Normaal douchen we één of twee keer per dag, maar tijdens een hittegolf kan dat zomaar veel vaker zijn. Ook al ga je maar een minuutje onder een lauwe douche staan, het frist direct op. 

Douche niet al te koud, dat lijkt even lekker, maar je lijf schrikt op van dat koud water en gaat vervolgens hard werken om het weer op te warmen, met als resultaat dat je het nog warmer krijgt. Om die reden kun je ook beter geen ijskoude drankjes drinken, gewoon lekker gekoeld is al voldoende.

Heb je geen bad of douche in de buurt en heb je toch wat verfrissing nodig? Zorg ervoor een sprayflesje met water bij je te hebben of koop een spuitbus met mineraalwater, zet die in de koelkast en spray regelmatig over lichaam en gezicht. Een heerlijke opfrisser is ook een alcoholvrije toner in een sprayflacon!

Je haar!

Heb je lange haren die normaal los hangen, draag dan een staart of steekt het op tot een rommelknot als het echt warm is. Ook al staat het wat minder leuk, van zweterig haar in je nek word je echt niet blij.
Omhoog die haren!

Op hete dagen zoals die er gaan komen, moet dat gewoon. Kies altijd voor een elastiekje zonder metaal. Je haar beschadigt dan niet.

Verder wil je natuurlijjk dat je  de hele dag netjes blijft; dan kun je voor een lage staart of een knot kiezen. Bescherm je haar ook altijd met een speciale spray of olie.

Kleine tip: draag je je haren met een strakke middenscheiding, heb je dun haar of heeft je partner een kaal hoofd? Vergeet die dan niet in te smeren met zonnebrand, je bent niet de eerste wiens 'hoofd' behoorlijk verbrandt. Pas ook op als je dunne haren hebt in een lichte kleur en natuurlijk smeer je een kaal hoofd van partner, vader, broer of de buurman ook goed in!

Ga niet veel in de zon zitten!

In Nederland hebben we niet zo heel veel zonnige dagen en daardoor lijken we extra van de zonnestralen te willen genieten. Zodra de zon schijnt gaan we massaal naar buiten om in de zon te zitten, liggen of lopen.
Prima hoor, maar als de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden en de zon blijft branden, dan is het toch wel verstandiger om ook eens uit de zon te gaan, zeker op de warmste uren van de dag tussen 11.00 en 15.00 uur.

Zoek dan de schaduw op, ga naar binnen, fiets of wandel liever in een bos dan op een fietspad zonder schaduw. Zet een parasol op het strand op en ga eronder zitten, zelfs dan word je nog bruin en geniet je van het strandleven.

Vergeet geen petje of hoedje mee te nemen, een zonnesteek ligt zelfs in Nederland op de loer als je te lang in de zon zit en je niet voor voldoende hydratatie zorgt. Natuurlijk smeer je je de hele dag goed in als je veel buiten bent, maar dat doen jullie inmiddels toch allemaal al?

Wat neem je mee?

Ga je 's morgens de deur uit en wil je op alles voorbereid zijn? Dan neem je het volgende mee:

 • Navulbaar flesje met water
 • Extra oplader voor telefoon
 • Iets te lezen
 • Een dun vestje
 • Mini spuitbus Evian
 • Vochtige doekjes of make-up wipes
 • Zonnebrand voor lichaam en gezicht
 • Zonnebril
 • Borstel of kam, elastiekjes en speldjes
 • Make-up tasje met matterende papiertjes, BB cream of foundation, mini waterproof mascara,
  parfumtester en een mooie lipstick of lipgloss (liefst met SPF)


We overleven een hittegolf echt wel, als je je maar een klein beetje aanpast. In de landen rond de
Middellandse Zee is het niet voor niets dat er vaak in de middag gerust wordt (siësta) waarna alles een beetje opschuift.

Eten hoeft niet per se om zes uur, de kids mogen best wat later naar bed (het is toch vakantie) en de sportlessen mogen best een keer vervangen worden door een lekkere wandeling of een uurtje zwemmen.

Pas je aan, maak je niet te druk en geniet vooral van het heerlijke warme weer. Nu kan het!

Foto


 

Gerelateerde artikelen

FemNa40