Lachen is super gezond

In het spreekwoord 'lachen is gezond' zit een grote waarheid verscholen.

Daarom wordt er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

In een artikel van Pieter van Dam in Lijfmagazine werd een aantal van die onderzoeken genoemd.
 

 


Je bloedvaten stromen beter door

Cardioloog Michael Miller heeft met een echo-onderzoek de doorstroming van bloedvaten gemeten na het kijken van het eerste kwartiertje van een film.

De lachfilm Kingpin (die ken ik nog niet, maar misschien is het goed om eens te kijken) zorgde voor een verbeterde doorstroming tot wel drie kwartier na het kijken, terwijl de bloedstollende fragmenten (lees dit eens letterlijk) van de oorlogsfilm Saving Privat Ryan al een kwartier na de film een aanzienlijk slechtere doorstroming veroorzaakte.

Optimistische vrouwen worden minder ziek

Een acht jaar durende studie van het Pittsburgh Medical Center toonde aan dat lachebekjes 30% minder kans op hartziekten hadden en 14% minder kans op ziekte in het algemeen. Als dat over acht jaar al zo is, wat zou dit kunnen betekenen op echt lange termijn?

Lachende mannen leven langer

Psychologen van de Wayne State University in Detroit onderzochten portretten van Amerikaanse honkballers uit 1952 en deelden ze in drie categorieën in: geen glimlach, een gedeeltelijke glimlach en een oprechte glimlach. De spelers behaalden respectievelijke leeftijden van 73, 75 en 80 jaar.

Een positieve blik op het leven laat je niet alleen langer leven maar ook leuker

Psychiaters Frans Zitman en Erik Giltay van Nederlandse bodem gebruikten gegevens van de Wageningen Universiteit uit 1997 waarin bij 1000 proefpersonen in de leeftijd tussen de 65 en 85 jaar gekeken werd naar de relatie tussen gezondheid en eetgewoonten.

Daarbij werd ook gevraagd naar de kijk op het leven en hun toekomstverwachtingen.  Zij werden gedurende negen jaar gevolgd, daarna werd gekeken wie nog leefde.

Overleven optimistisch / pessimistisch

Mannen 65% 40%.
Vrouwen 70% 50%.
Het hebben van toekomstplannen blijkt hier echt te helpen.

Lachen helpt tegen ziektes

Psycholoog Shelden Cohen van de Carnegie Mellon University deinst nergens voor terug. Voor zijn onderzoek besmette hij proefpersonen met het griepvirus om te kijken hoe ziek ze er van werden. Zijn conclusie is dat vrolijke mensen weinig merken van het griepvirus.

We lachen te weinig

Dr. Michael Titze, een Duitse psycholoog, berekende dat volwassen mensen in de jaren 50 nog wel 18 minuten per dag lachten. Hedentendage maken wij volwassenen nog maar 6 minuten per dag vol met lachen,
ondanks onze betere levensstandaard.

Gerelateerde artikelen

FemNa40