Maakt lachen je gelukkiger?

Weten wij het? Ik heb het opgezocht. Dat lachen gezond is weten we, maar maakt het ook gelukkiger, dat is ook zo. 

Er wordt in grote aantallen onderzoek gedaan naar de lach. Met humor of een neplach laten ze mensen lachen om te kijken wat dat voor effect heeft. En of het effect heeft.

 

In een onderzoek in de jaren ’80 werden drie groepen gemaakt. Mensen in de eerste groep hielden een pen horizontaal tussen hun tanden vast om de mimiek van een lach op te wekken. De tweede groep hield de pen verticaal vast, waardoor zij ook vanzelf gingen fronsen en de laatste groep hield de pen in de handen. Alle drie de groepen kregen cartoons te zien.

Wat denk je? De groep met de horizontale pen gaf een veel hogere 'grappig' waardering aan de cartoons dan de andere groepen. Gezichtsspieren in een bepaalde stand vertellen je hersenen hoe het met je gesteld is. Dus als je een glimlach opzet, al is het geforceerd met een pen tussen je tanden, dan denken je hersenen 'oh, ik moet vast blij zijn om iets'.

Ook reuze handig als je bij andere mensen in de buurt bent. Wanneer jij lacht dan lachen ze bijna automatisch terug. Dat heeft met spiegelneuronen te maken. En wanneer mensen naar jou lachen, dan wordt jij blij.

Wanneer je een ingestudeerde lach doet dan zijn alleen de spieren van jukbeenderen actief. Al heel goed voor je lijf en je hersenen vinden dat al prachtig. Maar de echte lach laat ook hele kleine spiertjes bij de ogen
– de orbicularis oculi – buigen.

Oefening

Oefen eens met lachen en probeer dan een echte lach te maken door tegelijk aan iets grappigs te denken. Bijvoorbeeld dat je aan het oefenen bent met lachen. Het maakt je ook fotogenieker.

En heb je al geprobeerd te lachen met een pen in je mond?

Gerelateerde artikelen

Blijf ademen

Door:

Als je naar het nieuws kijkt, vergaat het lachen je vaak. Maar adem in, adem uit. Het leven lijkt soms wel een grote grap, maar dat is het natuurlijk niet.

Lees verder

FemNa40