Lachen is gezond

Wist je dat kinderen nog wel 300 keer per dag lachen, maar volwassenen gemiddeld nog maar 15 keer. Oeps, ergens gaat er iets mis.

Dat lachen gezond is heb je vast wel eens gehoord. Het is een gezegde. Een dooddoener. Of niet?

 

Sinds mijn werk als lachcoach ontdek ik meer en meer over de lach. Het was eerst gewoon leuk, maar nu na al die tijd super interessant. Voor dit artikel voor FemNa40 verzamelde ik de belangrijkste dingen voor je waarom het lachen nu zo gezond is.

Fysiek

Wanneer ik aan mensen vraag waarom lachen gezond is dan is het eerste antwoord vaak: 'je maakt dan zo’n stofje aan'. Dat klopt. Wanneer je lacht dan maakt je lichaam endorfine aan. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt en en het geeft je een gevoel van geluk. Het wordt dan ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Je maakt dit hormoon overigens niet alleen aan als je lacht, dat zou wat zijn zeg. Gelukkig maakt je lichaam dit ook wanneer je sport, seks hebt, een massage krijgt of als je (pure) chocola eet. Naast dit geweldige stofje neem je ook veel meer zuurstof op in je lijf. Omdat je uitademt. Gek? Welnee.

Doe maar mee:
1. Adem eens diep in. Voel tot hoever je longen zich vullen met lucht. Adem dan uit.
2. Adem eerst diep uit. Adem vervolgens diep in. Voel tot hoever je longen zich nu vullen.  En adem maar weer uit.

Waarschijnlijk voel je dat er meer lucht in kan. Je ademt dus niet alleen meer lucht in, je krijgt daarmee meer zuurstof in je lijf. Zuurstof is nu juist hetgene wat zo goed is voor je. Het zorgt voor een betere stofwisseling en verbetert het transport van andere belangrijke stoffen in je lichaam.

Wanneer je lacht, vooral wanneer je goed door lacht, dan adem je nog dieper uit dan je kan met een normale uitademing. Je raakt dus niet alleen meer afvalstoffen kwijt, je neemt zelf nog meer zuurstof op. Overigens kan het wel zo zijn dat je een beetje hoofdpijn krijgt, dit komt doordat je meer uitademt en meer afvalstoffen kwijtraakt. Extra water drinken is de oplossing om je lichaam te helpen de afvalstoffen sneller te verwijderen.

Wanneer ik vraag waarom lachen gezond is zeggen mensen ook wel dat dit zo is omdat je je spieren traint.
Je ‘sixpack’ zeg ik dan gekscherend, wijzend op mijne rondere vormen. In zekere zin klopt het wel.
De lachworkshop zorgt vaak voor kramp in de kaken van het lachen – die we dan ook weer los maken –
en buikpijn van het lachen, de buikspieren komen in actie.

Maar lachen is niet alleen maar gezond voor je lijf. Het is veel meer dan dat.

Emotioneel

Lachen verbindt. Wanneer je samen lacht dan voel je je niet alleen. En je bent al snel vriendjes al weet je misschien niet eens waarom. Het is vooral lastig ruzie maken met iemand met wie je zojuist gelachen hebt.

In de oertijd was de lach het signaal dat het veilig was. Als een vreemde een groep benaderde wachtte hij op het signaal. Kwam er een lach dan was dit een uitnodiging om dichterbij te komen en te weten dat hij niet aangevallen zou worden.

Samen lachen geeft dus een veilig gevoel. Het is ook heerlijk om te lachen wanneer je je echt veilig voelt, je kunt dan helemaal ‘los’ gaan.

Lachen is goed voor je gemoedstoestand, het helpt depressie te voorkomen of te verlichten en je voelt je gelukkiger en vrolijker. De grootste grap is trouwens dat je je niet vrolijk hoeft te voelen om te lachen. Wist je dat het omgekeerde waar is? Door te lachen voel je je vrolijker. Je hoeft het alleen maar te doen.

Fake it until you make it

Wat als het niet lukt? Daar hebben we bij de lachclubs wat op gevonden. Als het niet lukt om te lachen omdat je denkt dat er niets om te lachen is, doe het dan toch. We doen alsof totdat het echt is. Fake it until you make it.

Dr. Madan Kataria, grondlegger van de lachyoga (1995), deed in de wetenschappelijke literatuur een hele belangrijke ontdekking. Je lichaam weet het verschil niet tussen echt of nep lachen. Dus ook als je doet alsof dan maak je endorfine aan, gaat je bloed sneller stromen, neem je meer zuurstof op, train je je lachspieren,
heb je plezier met elkaar en voel je je lichter en vrolijker.

Is het hoog tijd dat je weer eens lacht? Is het te lang geleden? Mis je mensen om je heen om mee te lachen?
Doe dan mee bij een van de lachclubs. Ze zijn er ook voor jou. Altijd blij met belangstelling en bezoek.
In Nederland en Vlaanderen zijn er nu zo’n 20 lachclubs die op verschillende momenten hun deuren openen.

Kijk voor de volledige lijst op de website van de Lachwinkel onder het kopje lachclub. (lachwinkel.nl/lachclub)

Change the world. Smile!

Saskia van Velzen

Gerelateerde artikelen

FemNa40