Massage is goed voor je lijf en geest!

Het is wetenschappelijk bewezen dat massage goed is voor je lijf en geest! Als je je wel eens hebt laten masseren dan weet je hoe goed je je na afloop kunt voelen.“Ik zit lekkerder in mijn vel”, “alles stroomt weer”, “weer helemaal heel..” Dit zijn een paar van de zinnen die ik regelmatig hoor als mensen na een behandeling van de massagetafel stappen.

 

Dat is fijn om te horen maar wist je dat het ook wetenschappelijk bewezen is? Het is onderzoekers gelukt om zowel de psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen van massages te verklaren.
Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rapaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angelos in de VS.

Onderzoek

Er werden 2 soorten massages gegeven aan een testgroep. Een deel van de groep ontving een klassieke (ook wel Zweedse) massage. Een ander deel kreeg een massage met zachtere aanrakingen.
Zowel voor als na de massages werden bloedmonsters genomen en wat bleek: er waren duidelijke verschillen waar te nemen in het bloedbeeld!

Bij de testgroep die de klassieke massage ontving bleek dat er een duidelijke toenamen van witte bloedcellen was. Deze witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Ook bleek het bloed duidelijk minder stresshormonen te bevatten na de massage.

Uitkomst

De uitkomst van de bloedonderzoeken bij de groep die een lichte massage kreeg was anders.
Hier was een duidelijke toename van een hormoon dat een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen.

Conclusie

Massage heeft een positief effect op het immuunsysteem en ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn heel duidelijk; massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen.

Tekst: Petra de Vries

FemNa40