Hoe kun jij je onzekerheid overwinnen?

Voel je je onzeker, heb je twijfels over jezelf en durf je vaak je mening niet te uiten?

Meestal zit er de angst achter dat de ander je niet leuk zou vinden.

 

Onzekerheid is een teken van een tekort aan zelfvertrouwen en een laag gevoel van eigenwaarde. Omdat je bang bent dat anderen je niet leuk vinden, blijf je liever op de achtergrond wat je onzekerheid echter nog verergerd.

Mensen nemen je niet waar en jouw angst wordt bevestigd: zie je wel, mensen vinden mij niet leuk, want ze negeren mij. Je bent in een vicieuze cirkel terechtgekomen.

Jouw negatieve overtuigingen monden uit in een vicieuze cirkel van zelf ontmoedigende gedachten: omdat ik bang ben om niet interessant gevonden te worden, zeg ik niets.

Omdat ik niets zeg, word ik niet waargenomen. Omdat ik niet waargenomen word, voel ik me afgewezen… en op die manier wordt jouw negatief zelfbeeld steeds bevestigd.

4 tips om je onzekerheid te overwinnen
 

Accepteer het gevoel van onzekerheid
Dit is de eerste stap om uit de negatieve gedachtenspiraal te breken. Het voelt eerst niet echt prettig, maar als je jezelf blijft veroordelen voor je gevoel van onzekerheid kun je er niet vanaf komen en blijf je in de vicieuze cirkel van zelfafwijzing.

Houd van jezelf zoals je bent
Je hoeft niet perfect te zijn om van jezelf te kunnen houden. Sterker nog, niemand is perfect. Stel de hoge verwachtingen aan jezelf bij en accepteer jezelf met je sterke kanten en met je tekortkomingen.

Kwetsbaarheid is je kracht
Durf jezelf kwetsbaar op te stellen door niet perfect te zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'ik voel me hierover onzeker' of 'ik weet het even niet'. Vaak denken en verwachten wij dat we op alles een antwoord moeten hebben, maar die verwachting is volledig onrealistisch.

Ken jezelf
Ken je sterke en je zwakke eigenschappen en weet wat je wilt. Wat zijn jouw wensen en doelen? Wat is echt belangrijk voor je? Dit te weten is een boost voor je zelfvertrouwen. Wat maakt voor jou het leven de moeite waard?

Gerelateerde artikelen

Aanpassen maar weer

Door:

‘Ja hoor, heb ík weer.’ Het liefst duik ik meteen mijn bed in, verstop me onder het dekbed en kom er pas uit als alles opgelost, geregeld en weer normaal is.

Lees verder

Angst

Door:

Ben jij wel eens bang? Zonder dat je het durft toe te geven? Nee? Ik wel. En ik doe dan net of ik niet bang ben. In de hoop dat niemand het merkt. Stom, hè?

Lees verder

FemNa40