Wat angst doet met je lichaam

Een leven zonder stress is helaas niet haalbaar, maar ook worden veel mensen geconfronteerd met angst.

Of het nu een plotselinge opvlieging is of een terugkerende paniekaanval, het is nooit leuk.

Ook je lichaam ondervindt heel wat reacties,
zowel op korte als lange termijn. Lees hieronder wat angst met je lichaam doet.

 

Plotselinge angst

Keel. Dat hoge, lichte stemmetje dat je stembanden produceren in een stressvolle situatie, is een van de eerste lichamelijke reacties. Bij angst worden de vloeistoffen in ons lichaam sneller en naar meer verschillende plaatsen doorgestuurd, waardoor er krampen kunnen ontstaan in de keelspieren. Dit resulteert in een dichte en ook droge keel.

Lever. Bij paniek produceert onze bijnier een overdosis van het stresshormoon cortisol, waardoor ook de lever meer glucose zal aanmaken. Dit zorgt ervoor dat er meer energie vrijkomt, waardoor we al snel met een vechtlustige reflex reageren. We willen namelijk het ongemak zo snel mogelijk uit de weg ruimen.

Bij de meeste mensen wordt deze hoge concentratie van glucose weggewerkt, personen met diabetes kunnen echter problemen ondervinden in hun bloedsuikerspiegel. Hetgeen lijdt tot bijkomende gezondheids-problemen.

Huid. Met zweet op het voorhoofd of rode wangen is angst ook uiterlijk zichtbaar. Dat is een gevolg van een verhoogde bloeddoorstroming. Bij langdurige angst kan hierdoor de huid wel sneller verouderen of kunnen er grote eczemaplekken ontstaan.

Milt. Naast een verhoogde bloeddoorstroming met 300 à 400 procent, worden er in onze milt ook extra rode en witte bloedcellen aangemaakt. Deze moeten ervoor zorgen dat er meer zuurstof in de cellen terecht komt.

Spieren. Hoewel de lever ons lichaam meer energie probeert te geven, ervaren we vaak gespannen of verstijfde spieren. Die spanning moet ervoor zorgen dat we sneller kunnen reageren, maar kan ook tegen ons werken doordat sommige mensen hierdoor 'verstijven'. Hoofdpijn en migraine zijn dan ook enkele mogelijke gevolgen van de spanning.

Bij langdurige stress kan er een defect optreden in het bewegingsapparaat waardoor sommige lichaamsdelen echt verlamd kunnen blijven.

Chronische angst

Hart. Angst en chronische stress-patiënten lopen meer risico op cardiovasculaire problemen als gevolg van een constante verhoogde hartslag, bloeddruk en overmatige blootstelling aan cortisol. Hierbij neemt dus de kans op een beroerte of hartinfarct aanzienlijk toe.

Longen. Ook tussen astma en stress is er door verschillende onderzoeken een verband vastgesteld. Mensen die aan astma lijden maken meer kans om paniekaanvallen te ervaren. Het is vanzelfsprekend dat de ademhaling hierdoor grote problemen zal ondervinden.

Hersenen. De belangrijkste reactie van onze hersenen is de psychologische beleving van angst.
Daarnaast loopt ook ons geheugen gevaar. Door de veranderende productie van stoffen in ons lichaam kunnen we tijdelijk ons korte- maar ook langetermijngeheugen verliezen. Meestal herstelt de schade zich vanzelf, maar soms zijn er ook blijvende gevolgen.

Ook ons evenwicht, dat geregeld wordt in ons brein, kan even wat minder gebalanceerd zijn.

Maag. Vooral het verteren van voedsel kan bemoeilijkt worden. Maar er zijn ook enkele effecten op lange termijn mogelijk zoals reflux, diarree, een opgezwollen maag en soms zelfs een volledig verlies van darm-controle.

Gerelateerde artikelen

Angst

Door:

Ben jij wel eens bang? Zonder dat je het durft toe te geven? Nee? Ik wel. En ik doe dan net of ik niet bang ben. In de hoop dat niemand het merkt. Stom, hè?

Lees verder

Gaat het mis, blijf kalm!

Door:

Ja, we weten het maar al te goed. Je raakt in de stress door drukte of dingen die je overkomen, maar het beste wat je kunt doen in die situaties is kalm te blijven. Dat is niet zo makkelijk als dat je denkt.

Lees verder

FemNa40