Weg met dat ochtendhumeur!

Je bent met het verkeerde been uit bed gestapt of je hebt moeite om uit bed te komen en verdraagt je omgeving niet omdat je je rustig wilt voorbereiden op de dag die gaat komen.

Hoe kom je dan het snelst van je ochtendhumeur af? Gelukkig zijn er simpele trucjes om je slechte humeur te doen wegsmelten. 

Wellicht dat deze tips je kunnen helpen om de dag beter te beginnen.

 

Muziek

Zet een heerlijk feel good muziekje op waardoor je slechte humeur als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Finse onderzoekers hebben ontdekt dat muziektherapie een effectieve remedie is tegen een ochtendhumeur. Download je favoriete nummers op je smartphone, mp3-speler of tablet.

Kunstwerk

Uit een studie aan het Londense University College blijkt dat het staren naar een mooi beeld onmiddellijk je stemming opvrolijkt. Tijdens het onderzoek kregen vrijwilligers 30 kunstwerken van grote meesters te zien, terwijl ze een hersenscan ondergingen.

Bij het zien van hun persoonlijke favoriet steeg de bloedstroom naar de hersenen met 10 procent.
Hierdoor onstond een boost in de stemming, vergelijkbaar met het zien van een geliefde. Zet daarom je favoriete kunstwerk als wallpaper op je telefoon of print een piepkleine variant voor in je portefeuille.

Donkere chocolade

Alleen al de geur van chocolade kan je humeur verbeteren. Daarnaast bevat de donkere variant twee soorten verzadigde vetzuren die de hersenactiviteit positief stimuleren. Een paar stukjes in je tas stoppen, is geen slecht idee. Maar eet niet teveel!

Lachen

Wie een ochtendhumeur heeft, is misschien niet meteen in de stemming om te lachen. Probeer ‘s morgens hard te lachen, waardoor de nodige endorfines vrijgemaakt worden in de hersenen en hierdoor voel je je al een stuk vrolijker.

Wat je kunt doen is de scheurkalender, een grappig filmpje of een cartoon bekijken. De universiteit van Worcester heeft ontdekt dat je gaat glimlachen bij vrolijke herinneringen. Probeer die dan zoveel mogelijk op te halen.

Pepermunt

In ongeveer drie minuten kan de geur van een pepermuntje je slechte humeur laten omslaan. Aan de Smell and Taste Treatment and Research Foundation in Chicago werd ontdekt dat pepermunt stressgevoelens reduceert. Neem altijd wat perpermuntjes mee of drink een kop thee met pepermuntaroma.

Knuffel

Een liefdevolle aanraking kan je happy-hormonen in volle vaart zetten. Als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, geef je kind of partner een heerlijke knuffel. Ook je huisdier vertroetelen is ideaal.

Geuren om wakker te worden

De geur van verse koffie helpt volgense een Brits onderzoek vrouwen het best om uit hun bed te komen. 
De vrouwen (23%) zeggen dat de geur van een frisse douchegel de beste manier is om de slaap te verdrijven.

Andere geuren die je wakker maken zijn die van vers gemaaid gras (11%) en die van versgebakken brood (10%). De geur van haar partner vindt 5% de ideale opkikker voor 's ochtends.

Meer dan een vijfde heeft het moeilijk om 's ochtends op te staan. Experts zeggen dat geuren kunnen helpen om fris en monter uit bed te komen.

Phil Atherton van het bedrijf Slumberdown, dat het onderzoek liet uitvoeren: 'Dit bewijst dat geuren die we met de ochtend associëren het best zijn bij het wekken van mensen.

Onze geurzin is erg krachtig en kan een aanzienlijk effect hebben op ons gemoed en gedrag. Voor mensen die moeite hebben om uit hun bed te komen, kunnen deze geuren misschien een oplossing betekenen'.

Gerelateerde artikelen

Blijf ademen

Door:

Als je naar het nieuws kijkt, vergaat het lachen je vaak. Maar adem in, adem uit. Het leven lijkt soms wel een grote grap, maar dat is het natuurlijk niet.

Lees verder

FemNa40