Asperges met bechamelsaus

Wat wij van van huis uit hebben meegekregen was lekker eten.

Daar stonden onze ouders wel uren/dagen voor in de keuken.

De lekkerste recepten hebben wij mogen proeven met heerlijke wijnen erbij.

 

Met sommige recepten was het traditie om op speciale dagen te eten, zo ook asperges met bechamelsaus, gerookte zalm en overheerlijke ham, die standaard op tafel kwam tijdens Pasen en Moederdag. Dat was een waar feest. Het is bij mijn kinderen nog zo, nu onze ouders er niet meer zijn, dat ik dat stokje heb overgenomen.

Ik weet nog wel dat wij twee vrienden meenamen naar mijn ouders en dat m’n vader even wat asperges ging halen bij groenteman Vork in de Maasstraat in Amsterdam, waar hij maar liefst 98 gulden moest afrekenen.
Een idiote prijs, zal dat nooit meer vergeten. Het was werkelijk 'goud' wat er op tafel stond.

Asperges weet iedereen wel te maken, maar weet je het niet kijk dan even op deze (website).
Onderstaand recept van een bechamelsaus is echter uniek.

De bereidingstijd is 70-75 minuten. Het kost even tijd maar dan heb je wel wat.

Benodigdheden (ca. 1 liter)

40 g fijngehakte sjalotjes
40 g boter
50 g bloem
¼ liter kalfsfond
½ liter volle melk
¼ liter slagroom
40 ml droge witte wijn
1 laurierblad
1 mespuntje witte peper
1 mespuntje geraspte nootmuskaat

Bereiding

Fruit de sjalotjes in de boter tot ze glazig zijn. Voeg de bloem toe en al roerende (met een houten lepel) zo'n 10 tot 15 minuten mee laten fruiten en niet bruin laten worden. De kalfsfond en melk beetje voor beetje toevoegen en met een garde roeren zodat er een gladde massa ontstaat. Bij matige hitte circa 30 minuten zachtjes laten koken, voeg dan de witte wijn en slagroom toe. Zeef het geheel door een theedoek en breng het op smaak met peper en zout.

In een nevenstaande blog op de site geeft Grapeful 2 wijnadviezen die je bij asperges kunt drinken.

Eet en drink smakelijk!

Gerelateerde artikelen

FemNa40