Gebakken appels

Appels uit de oven worden in heel veel landen gegeten en op allerlei manieren bereid.

Dit heerlijke honingzoete nagerecht is rijk gevuld met pijnboompitten en dadels en ziet er erg lekker en grappig uit met het dekseltje erop.

 

Benodigdheden (6 personen)

  • 50 gr zachte ontpitte dadels, in stukjes gesneden
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr geroosterde pijnboompitten
  • 4 1/2 eetlepel honing
  • 3 eetlepels slagroom licht geklopt
  • 1 theelepel citroenrasp (liefst van biologische citroen)
  • 3/4 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 6 friszure appels, bijv. granny smith
  • 475 ml room of dikke Griekse yoghurt, voor erbij

Bereiding 

Verwarm de oven op 180 graden. Roer in een kommetje de dadels, rozijnen, pijnboompitten, 3 eetlepels van de honing, room, citroenrasp, kaneel en vanille door elkaar. Snijd indien gewenst kapjes van de appels, zo dik dat de steeltjes eraan blijven zitten als je ze optilt. Snijd aan de onderkant van de appels een dun schijfje af, zodat ze netsjes rechtop blijven staan.

Verwijder met een appelboor de klokhuizen. Hol de openingen een beetje uit aan de bovenkant zodat er flink veel vulling in kan. Kerf de schil rondom langs het midden in, dan barsten de appels niet tijdens het bakken.
Zet de appels rechtop in een kleine, ondiepe ovenschaal waar ze net in passen. Verdeel de vulling over de appels, druk goed aan en laat een beetje bol staan. Zet de dekseltjes erop en sprenkel het appelsap er omheen.

Bak de appels 45-60 minuten of tot ze zacht zijn. Bedruip ze tussentijds één- of tweemaal met het appelsap.
De precieze oventijd is niet te geven: die hangt af van de stevigheid en het formaat van de appels. Ze zijn gaar als ze zich gemakkelijk laten inprikken met een satépen. Dek ze losjes af met aluminiumfolie als ze te snel donker kleuren.

Schep de appels op een schaal en houd ze warm. Zeef het vocht uit de ovenschaal boven een steelpannetje en voeg de rest van de honing toe. Roer tot deze is opgelost en breng de siroop aan de kook op hoog vuur. Laat het 5-10 minuten inkoken. Sprenkel wat siroop over de appels en serveer met room en yoghurt.

Heerlijk zomers nagerecht! Eet smakelijk!

FemNa40