Gezonde Kerststol

Volgende week is het kerst en dan kan een lekkere suiker- en zuivelvrije kerststol natuurlijk niet ontbreken!

Het is niet zo dat een kerststol a la minute gemaakt kan worden en is een kerststol zonder suiker wel lekker?

Jazeker! Deze variant is gezoet met natuurlijke producten. Maar als je hem gaat maken mag je er trots op zijn, want met een zelfgebakken kerststol word je kerstontbijt nog lekkerder!

 

Benodigdheden

Voor de kerststol:
2 zakjes gedroogde gist
1 el honing
150 ml warme amandelmelk (niet kokend!)
350 g volkorenmeel (spelt bijvoorbeeld)
125 g kokosolie
150 g rozijnen
35 g amandelen
20 g gedroogde cranberry’s
5 gedroogde ongezwavelde abrikozen
2 gedroogde dadels
1 biologisch ei
(schil van) 1 sinaasappel
(schil van) 1 citroen
snufje zout

Voor de amandelspijs:
225 g amandelen
1 ei, (schil van)
1 citroen
100 g kokosbloesemsuiker

Bereiding

Meng de amandelmelk met de gist en de honing in een kom. Zet deze even apart. Hak de cranberry’s, abrikozen, dadels en amandelen fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen. Voeg alle ingrediënten voor de stol in een kom en kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 5-7 minuten goed doorkneden). Doe het deeg in een kom en bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek.

Maal voor de amandelspijs de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg het ei, kokosbloesemsuiker en de geraspte schil van een citroen toe en meng goed. Laat de amandelspijs in folie in de koelkast rusten. Kneed na 1,5 uur rijzen het deeg voor de stol nogmaals goed door. 

Bestuif een werkblad met wat meel. Maak een rechthoekige lap van ongeveer 2 cm dik. Leg in het midden de amandelspijs en verdeel dit goed. Vouw de stol dicht en zorg ervoor dat alle openingen dicht zijn. Laat de stol op een ingevette bakplaat nog eens 1,5 uur rijzen, bedekt met een vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de stol 35 minuten in de oven. Laat even afkoelen.

We wensen je veel plezier met het maken van deze suikervrije kerststol en uiteraard wensen we je nu alvast hele fijne en voedzame feestdagen!

Orgineel recept

Gerelateerde artikelen

Brood! (1)

Door:

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood. Brood en water zijn leven!

Lees verder

Brood! (2)

Door:

In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Hieronder mijn recepten.

Lees verder

FemNa40