Italiaanse chiacchiere met carnaval

Het is tijd voor feest en grapjes, tijd voor Carnaval!

In het Latijn klinkt 'Carnem Levare' (het wegnemen van het vlees) een beetje dreigend, in verwijzing naar de vastenwet van de Rooms-katholieke Kerk.

Geen vlees eten in de 40 dagen voor de Eerste Paasdag. Het woord 'Carnevale' is wel een stukje beter, nietwaar?

 

Het zoetsymbool van carnaval in Italië is de 'chiacchiere' (kletspraatjes), een dun gegiste deeg gearomatiseerd met o.a. citroen en witte wijn, gebakken in olie en gegeten met veel poedersuiker. Gulzige en zoete transgressie voor de kleinen en de groten.

Onderstaand het recept voor de heerlijke chiacchiere (kletspraatjes).

Benodigdheden

500 g patentbloem
2 eieren en 1 eierdooier
200 g fijne kristalsuiker
de geraspte schil van een citroen
100 g zachte boter
een paar snufjes zout om de smaak te versterken
8 g vanillesuiker
15 g bakkersgist
circa 150 ml witte wijn

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng/kneed dit 10-15 minuten tot het deeg droog en compact is. Eventueel een beetje bloem toevoegen. Laat de massa 2 uur rusten, bedekt met een droge doek. Het deeg dan uitrollen tot een dunne laag van 1 - 1½ mm en snijden met een gekartelde deegsnijder in rechthoeken van circa 15 x 6 cm.

Vervolgens de chiacchiere frituren in een hoge frituurpan met goede olie totdat ze goudgeel zijn en zwellen. Dan laten uitlekken in absorberend papier. Olietemperatuur: rond de 170-175°C, constant. De olie mag absoluut niet roken en het 'rookpunt' bereiken. Eventueel kunnen de chiacchiere even drogen in de oven voor 5-6 minuten, 100°C.

Serveer de chiacchiere met poedersuiker aan beide kanten. De 40 dagen vasten kunnen best even wachten!

Buon appetito!

Bron

Gerelateerde artikelen

Allioli

Door:

Allioli (aioli) is oorspronkelijk niets anders dan een mengsel van knoflook, olijfolie en een puntje zout. Tot stand gebracht met een vijzel en een stampertje.

Lees verder

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

FemNa40