Nederlanders zijn koek eters

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 14.5 kilo gebak en koek eet? En dan noemen buitenlanders ons zuinig haha.

In de zeventiende eeuw noemde buitenlanders ons zelfs koeck-eters. Elke stad en elk dorp hadden vroeger zo zijn eigen lekkernij.

 

De bakkers verzonnen zelf iets lekkers wat vaak huis aan huis verkocht werden, maar ook thuis bakte mensen veel zelf. Knisperkoek, jan hagel,oublies, hernhuttertjes, krakelingen, appeltaart het zijn maar een paar voorbeelden van echte Oudhollandse lekkernijen.

Wafels werden vroeger gebakken boven het vuur in een ijzeren vorm die men vasthield en steeds moest draaiden. De uitdrukking “hou je waffel” komt uit de tijd dat de vrouwen samen wafels bakte en gezellig wat afkletst. Wanneer een vrouw teveel in haar verhaal opging dan zijden de ander “ hou je waffel” wat betekende dat ze het wafelijzer in de gaten moest houden.

Oudhollandse lekkernijen

Volgens streekgebonden traditie zijn wafels in december plat maar vanaf januari worden de platte wafels als een rolletje rond een houten stokje gewikkeld en daarna met slagroom gevuld. De gedachte erachter is dat het rolletje inhoud dat alles van het nieuwe jaar nog verstopt is en in december is de koek plat dus alles is bekend wat er gebeurd is, het jaar heeft zich als het ware ontvouwt. Het beslag van veel lekkernijen is gemaakt van bloem, suiker en vet allemaal ingrediënten die niet gezond zijn en als je een gezonde eter bent wil je dit liever mijden. Dat houdt niet in dat je geen Oudhollandse lekkernijen meer kunt eten. Maar dat kan lekker wel want ik heb een Oudhollands bakboek geschreven waarbij de meest bekende Oudhollandse lekkernijen in een gezonder jasje is gestoken.

Gezond

Als je glutenvrij of met spelt wilt bakken is dat mogelijk. Als je boter wilt vervangen door kokosolie of suiker wilt vervangen door palmsuiker is dat alle prima en beschrijf ik ook in het boek. Het boek bevat naast enorm veel koekjes ook taart, vlaai,cake, bonbons, brood, poffertjes en pannenkoeken maar ook alle feestdagen en hun traditionele recepten erbij. Bij verschillende recepten staat ook een leuk verhaal waar het recept vandaan komt.

Zo bakt Nederland is overal te koop met 100 Hollandse recepten.

Gerelateerde artikelen

Brood! (2)

Door:

In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Hieronder mijn recepten.

Lees verder

Chocoladecakejes met lava

Door:

Het is niet alleen met kerst dat je je uitslooft voor een heerlijk diner met als verrassing een heerlijk desert. Met Oud & Nieuw kun je ook iets heerlijks op tafel zetten.

Lees verder

FemNa40