Macarons met vleugels…

Twee schuimpjes op elkaar geplakt met een ganache van chocola. Et voilà, les macarons!

Macarons zijn erg populair, je ziet ze overal  in alle kleuren en varianten.

En als je een culimasochist bent die het zelf wilt proberen te maken, vind je voor de receptuur een rijk aanbod via internet, receptenboeken en kookscholen.

 

Niet makkelijk om de echte macarons te maken: de bereidingswijze is lang, ingewikkeld en zeer bewerkelijk.
De instructies kloppen vaak niet en eigenlijk moet je een paar trucjes weten om een goed resultaat bereiken.

Ik heb een aantal experimenten gedaan en het recept dat hieronder staat heeft mij het beste resultaat opgeleverd. Je hebt wel geduld, tijd en aandacht nodig, maar na zoveel werk, als het resultaat goed is, heb je een feest voor de smaakpapillen en jouw trotsgevoel.

Les macarons au chocolat
 

Benodigdheden schuimpjes
250 g witte amandelen zeer fijn gemalen
450 g poedersuiker
40 g cacaopoeder
275 g eiwit
een paar druppels citroensap
50 g poedersuiker

Meng in een kom de zeer fijn gemalen amandelen (250 g) + 450 g poedersuiker + 40 g cacaopoeder goed door elkaar. Voor de zekerheid, om de structuur zo fijn mogelijk te houden, het mengsel een paar keer door een zeef passeren.

Klop machinaal (voor minimaal 6-7 minuten op een snel toerental) de eiwit met een paar druppels citroensap en 50 g poedersuiker.

Zodra het eiwit een stevig wolkje is, voeg je het amandelmengsel er doorheen. Belangrijk is nu tot een glad, glanzend en homogeen compositie te spatelen (met de hulp van een silicone spatel), langzamerhand,
voor 10 à 15 minuten, van onder naar boven, met een draaiende beweging. Met aandacht.

Als je klaar bent met spatelen, doe je de compositie in een spuitzak met een rond spuitmondje (8 mm) en maakt mooie, kleine rondjes (met een diameter van 3 cm) op een bakplaat belegd met een siliconenmatje of bakpapier. Houd er ook rekening mee dat de macarons uitzetten, dus niet te dicht op elkaar.

De pas gespoten knopjes macarons (schelpen, zo heten de halve macarons) stabiliseren-egaliseren met een paar handklappen onder de ovenschaal: de ‘tepeltjes’ vallen op deze manier weg...

Laat dan de macarons 15 minuten rusten op de bakplaat tot ze door de lucht een klein huidje krijgen.

Bak de schelpen in de oven (hete lucht) voor circa 25 minuten op 150°C. De buitenkant dient knapperig te zijn, bijna broos. Laat afkoelen.

Bedek dan de halve macarons met plastic folie en laat ze in een koelcel voor 24-48 uur rijpen. Ja, rijpen in een koelcel. Op deze manier, door de vochtigheid, blijven ze buiten knapperig en binnen elastisch, zacht,
bijna plakkerig…

Benodigdheden ganache
250 g room
200 g pure chocolade (75% vaste cacaobestanddelen)
35 g boter

Verwarm in een pan de room tot ongeveer 70-80°C. Schenk de warme room in een maatbeker met 200 g pure chocolade. Met een staafmixer snel alles door elkaar roeren tot de chocola is opgelost
(emulsie room-chocolade).

Voeg dan 35 g boter (boter op kamertemperatuur) toe. Weer met de staafmixer mengen en zorgen dat de emulsie homogeen en glad is. Laat de ganache kristalliseren.

En nu eindelijk de opmaak: doe de ganache in een spuitzak, bedekt met een laagje crème de schelpen en plak de helften op elkaar.

Je kunt de macarons vers eten, een aantal dagen bewaren of in de vriezer doen.

Genieten!

 

Foto

Gerelateerde artikelen

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

Brood! (1)

Door:

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood. Brood en water zijn leven!

Lees verder

FemNa40