Recept: Bossche Bol

Ik heb iets met Den Bosch. Het is zo’n mooie stad waar ik me thuis voel. De magie van haar straatjes, de chique winkels, de gotische punten van de
Sint-Janskathedraal, de mensen en haar joviale sfeer, het eten, alle rituelen van carnaval,
de Bossche bollen!

Voor mij zijn de Bossche bollen een symbool van feestelijkheid. Niet voor niets dat als een echte Bosschenaar blij en gelukkig is, hij dit wil delen door het schenken van een sjeklaojebol aan zijn geliefden.

 

Ja, ik weet het… Als je denkt aan dit gebak, denk je per antonomasie aan bakkerij Jan de Groot. Lekkerder kun je het niet maken. En toch, met een beetje inzet, geduld en een goed recept kun je zelf in de keuken jouw eigen bollen maken… Het kost een paar uurtjes plezierig werk en jouw traktatie wordt een geschenk.

Er zijn drie componenten voor een Bossche bol: het kookdeeg (soezenbeslag), het laagje chocola (glazuur) en de slagroom. Hieronder mijn recept.

Benodigdheden

Kookdeeg (soezenbeslag)
100 ml water
100 ml melk
100 g roomboter
100 g bloem
4 eieren
2 snufjes rietsuiker
1 snufje zout

Bereiding

Spuit met een glad spuitmondje op de bakplaat grote doppen (6-7 cm diameter) beslag en laat afbakken in de oven op 220 graden voor circa 20 minuutjes (de hoge temperatuur is gunstig voor het soufflerende werking). Laat dan de soezen afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur heb je chocolade fondant nodig. Het mooi glanzend en homogene laagje dient niet te breken maar mee te gaan met de beweging van de vork. Het ‘tableren’ van chocola doe je als volgt: breng in een pan 100 g water en 200 g suiker aan de kook en voeg 200 g chocolade toe (ik gebruik de Lindt Excellence 85% cocoa). Laat alles koken tot 110 °C, dan zeef je het glazuur.

Schenk een derde van het glazuur op het aanrecht, wrijf met een spatel voorzichtig uit tot het mengsel dikker en lichter van kleur wordt. Meng het getableerde glazuur met de rest van het glazuur in de pan, roer goed door en herhaal het tableren nog een keer.

Ben je klaar met de chocolade fondant? Dan is het tijd om de soezen te dopen in het glazuur en te laten uitharden op een koele plek.

Voor de vulling heb je 500 ml slagroom en 80/90 g suiker nodig. En als je dat wilt, een puntje vanillesuiker.
Klop de slagroom met de suiker stijf, schep dan de slagroom in een spuitzak met glad spuitmondje. Maak een gaatje aan de onderkant van de soezen en spuit de slagroom erin.

Een kleine tip: de slagroom zakt altijd een beetje in… De vulling dus laten rusten en vlak voor het serveren/trakteren de slagroom opnieuw spuiten. Veel werk en geduld inderdaad, maar denk aan de vreugde van de ontvanger, dat zal jouw inspanning zeker compenseren met dankbaarheid.

Buon appetito!

Gerelateerde artikelen

Allioli

Door:

Allioli (aioli) is oorspronkelijk niets anders dan een mengsel van knoflook, olijfolie en een puntje zout. Tot stand gebracht met een vijzel en een stampertje.

Lees verder

FemNa40