Vegetarische winterse lasagne met appel & pompoen

Eén van de populairste keukens in Nederland is de Italiaanse.

Dat zal je niet verbazen. Vooral kinderen zijn hier gek op.

De gerechten zijn ongecompliceerd.

 

Vooral in de zomer wordt er vaak gekozen voor pasta, salades en risotto. Maar er zijn ook veel winterse Italiaanse gerechten te bedenken. Ik combineer zelf graag pompoen met pasta, dus ik kreeg er meteen zin in.

Het recept heb ik een beetje aangepast, omdat ik nog wat restjes had staan die erbij pasten en ik een no-waste beleid voer. De Allerhande-versie is zonder knolselderij en gehakt en ik heb er meer appel in gedaan.

Heerlijk was het en met twee volwassen mannen aan tafel ging de hele schaal dan ook meteen op!

Benodigdheden

1 flespompoen
1/4 knolselderij, in blokjes
4 eetlepels extra vierge olijfolie
vers gemalen zwarte peper, zeezout
200 g vegetarisch gehakt
1 eetlepel fijngesneden platte peterselie
60 g dry roasted amandelen (zakje)
1 theelepel kaneelpoeder
125 g crème fraîche
scheut witte wijn
12 verse lasagnebladen
3 grote Elstars, in partjes
stukje Parmezaanse kaas
50 g gerapte, pittig belegen kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de pompoen, snijd hem overlangs door en schraap de zaden en de draden eruit. Snijd de pompoen met schil in al in stukken en schud ze samen met de knolselderij in een braadslede of op een bakplaat om met 4 el van de olie en wat zeezout.

Rooster dit alles 35 minuten in de oven en laat dan 10 minuten afkoelen. Schakel de oven terug naar 180°C. Verhit de rest van de olie, bak hierin het gehakt rul, roer de peterselie erdoor en maak op smaak met peper en zout.

Hak de amandelen grof. Maal de pompoen en de knolselderij met de kaneel en de crème fraîche grof in een keukenmachine en maak op smaak met peper en zout.

Schenk de wijn in een ovenschaal van 18 x 28 cm en leg 4 lasagnebladen op de bodem. Verdeel  er 1/3 van de pompoenpuree over, strooi er 1/3 van de amandelen over en verdeel de helft van het gehakt erover.

Beleg met 1/3 van de appel, rasp er kaas boven en dek af met 4 lasagnebladen. Maak dan nog zo’n laag, dek af met de rest van de lasagne en verdeel de rest van de pompoenpuree, de amandelen en de appel erover.

Rasp er Parmezaan boven en bestrooi met de pittig belegen kaas. Bak de lasagne in 40 minuten goudbruin en gaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Snijd de lasagne in vierkanten en druppel er aan tafel nog wat olijfolie met rode peper boven.

Eet smakelijk!

De keuken van Colette

Gerelateerde artikelen

FemNa40