50 Shades of 50 worden (2)

Lenette van Dongen. Ik ben al jaren fan van Lenette van Dongen. Laatst ben ik met vriendinnen naar haar show ‘Roedels’ geweest.

Helemaal op mijn lijf geschreven, dat was haar vorige show ook al.

Onbeschaamd verteld ze over het ouder worden
(ze is 55+) en de bijbehorende probleempjes.

 

Sketch 1: Aerobics

Zo vertelde ze dat de aerobicsles tegenwoordig de nodige voorbereiding vraagt: strakke sportbeha
(anders vliegen die borsten alle kanten op), Tena-Lady’tje (vooral bij sporten erg handig). Ze vertelde dat desondanks deze voorbereidingen de steples te snel voor haar ging. Ze kon de jonge instructrice niet bijhouden en moest naar èèn les al afhaken.

Daarna vertelde ze over een zeer appetijtelijke sportinstructeur die haar het gevoel gaf jong en begeerd te zijn (terwijl hij ongetwijfeld dacht ‘heb ik eindelijk dat bejaarde mens in beweging gekregen’).

Sketch 2: Incontinentie

De volgende sketch ging over toenemende incontinentie. Je weet wel, lekker thee of koffie gedronken, vervolgens opstaan, jas aantrekken, naar buiten gaan. Sta je buiten bij jouw scooter cq fiets cq scootmobiel
cq auto, moet je weer plassen, dus weer naar binnen naar de WC. Lenette kwam weer buiten; scooter weg.

Dan komt het volgende probleem, Vergeetachtigheid. Toen ze de verzekering belde, kreeg ze te horen dat ze beide sleutelsets op moest sturen. Maar ja, waar is nu dat 2e setje, in welk laatje cq kastje ligt dat. Voor mij heel herkenbaar.

Dus weer bellen naar de verzekeringsagent en uitleggen dat je dit 2e setje niet kunt vinden, vergeten bent waar het ligt. Vraagt de verzekeraar: ‘hoe oud bent u’? Ze vertelde dat ze 55+ is. ‘Ach’, zegt de man, ‘vrouw en 55+:
ik geloof u’.

Op zoek naar een nieuwe fiets werd ze bij de fietsenwinkel direct naar de afdeling elektrische fietsen gestuurd. Dan voel je je pas oud. Ik kan nog veel meer over deze show vertellen. Maar vrouwen van 40+... als je de kans hebt, ga haar live zien. Hilarisch en dat betekent vooral lachen om jezelf, een feest van herkenning.

Ben niet bang meer voor ‘O’

In haar blad Linda (wat heerlijk toch dat zij ook 50 is) staat een artikel over de Overgang. Een vriendin van de betreffende journaliste vroeg haar of ze ook al in de ‘O’ zat. Het duurde even voordat de journaliste doorhad dat het over de overgang ging.

De ‘O‘ hoort natuurlijk ook bij het 50 worden. Toen ik vorige week bij de huisarts was om een uitstrijkje te laten maken (alle vrouwen rond de 50 zijn, alweer zoiets) krijgen een oproep. Een van de eerste vragen die de huisarts stelde was: ben je al in de overgang, hoe zit het met jouw menstruatie. Ik kan er dus niet omheen, al zou ik willen. Op mijn menstruatie is geen pijl te trekken en die stemmingswisselingen, hou er maar over op.

Het artikel beschrijft dat in de jaren zeventig vrouwen in overgang massaal om half elf ’s ochtends aan de sherry zaten. Ik kan het jammer genoeg niet meer aan mijn moeder vragen omdat ze is overleden. Maar als ik terugdenk herinner ik me weer dat we inderdaad sherry in huis hadden. Dat hadden we daarvoor nooit.

Omdat de hormoonhuishouding pieken en dalen gaat vertonen, raakt bijvoorbeeld je thermostaat van slag, evenals dus de menstruatie. Een hele rits klachten kan het gevolg zijn: stemmingswisselingen dus, vergeetachtigheid, afname concentratievermogen.

Door afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kun je spier- en gewrichtspijnen krijgen. Door de afname oestrogeen gebeurt er nog iets opmerkelijks: het brein gaat werken als de hersens van een man: je kunt niet meer zo goed multitasken, geen 10 dingen tegelijk meer doen.

Nu ik dit weet, ben ik helemaal niet bang meer voor ‘O’. Als gevolg van MS heb ik al tien jaar behoorlijke cognitie klachten, Alle deze symptomen, ik heb ze al zo lang, ervaar ze dagelijks, weet er (bijna altijd) mee om te gaan. Goed nieuws dus.

Kortom, laat die ‘O’ maar komen (maar laat svp het nachtzweten en opvliegers maar thuis). Die heb ik nog niet gehad en wil ik ook niet hebben. Verder ben ik er helemaal klaar voor.

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40