Wel of niet gezellig in huis

Ik heb nu geen basisschoolkinderen meer en ben dus officieel een moeder van oudere kinderen.

Dat betekent dus dat zowel de jongste (brugklas) als de oudste (3e) op de 'middelbare' zitten en dat impliceert voor mij ook dat beiden aan het puberen zijn.

 

Puberen

Ik had er veel over gehoord: puberen, maar het was heel lang een ver-van-mijn-bedshow. Ik had van die lieve baby’s, die lieve dreumesen, peuters, kleuters en kinderen werden. Allemaal rozengeur en maneschijn. Maar niet heus dan.

Baby’s kunnen veel huilen en wat de peuterpubertijd is, heb ik ook aan den lijve ondervonden. Dat kleuters het leuk vinden om met stoepkrijt de auto’s van de achterburen te voorzien van een mooie tekening, heb ik ook meegemaakt. En dat broertjes en zusjes enorm veel ruzie kunnen maken, ach hou op, gek werd ik er soms van.

Middelbare

Maar nu: oké, ruziemaken doen ze nog steeds, maar er is nu ook wederzijds begrip en interesse. Ze zijn het nu, voor de verandering eens met elkaar, met als onderwerp 'De Middelbare' en om precies te zijn: de leraren. Dat maakt het wel wat gezelliger in huis.

Vooral bij het ontbijt worden leraren besproken; heb jij ook leraar A voor vak B? Wie zijn er chill? Vraag ze niet wat een leraar moet doen om chill te zijn, dat weten ze niet. Je bent het of je bent het niet.

Leeftijd heeft er absoluut mee te maken, maar niet altijd. En… oud is 30+. Het is maar goed dat ik geen leraar ben, want als bijna 50-moeder ben ik sowieso niet chill.

Ze vinden allebei dat het zo leuk is van lerares C, dat ze geen orde kan houden, want dan kun je de hele les kletsen (jongste) cq keten (oudste) en hoef je niet op te letten (wat ik heb met haar te doen).

Leraar D is juist heel streng, dan mag je helemaal niets. Vinden ze allebei belachelijk. Ze zijn het er allebei over eens dat de vakken L.O. en tekenen/drama de minst saaie vakken zijn. Alle andere vakken zijn saai.

Huiswerk

De jongste (pas 4 weken middelbaar scholiere) kopieert de oudste bij binnenkomst en antwoordt als ik vraag: ‘hoe was het op school?'  ‘SAAI!’. Domme vraag natuurlijk, maar ik blijf het domweg al 3 jaar lang vragen, ik ben wat hardleers op dit gebied.

Op mijn volgende vraag: ‘heb je veel huiswerk?,’ kopieert jongste de oudste wederom door te antwoorden: a) nee, b) heb ik al af, c) niet veel (andere keuzes zijn er niet en max. 1 antwoord per vraag).

Kopje thee

Tja, daar zit ik dan met de vers gezette thee en een biscuitje, klaar om als geïnteresseerde moeder de schoolverhalen van mijn kinderen aan te horen, die vervolgens zonder iets te zeggen, na een glas IceTea en een stroopwafel, naar hun kamers verdwijnen.

En daar zit ik dan met mijn goede bedoelingen. Maar al heel snel besluit ik te genieten van de rust, kijk naar de herhaling van Pauw en Witteman en pak mijn boek erbij.

Mijn kinderen zijn nu immers groot en hebben mij minder nodig. Heerlijk. Goed voor mijn humeur en voor de gezelligheid in huis.

Grrrrrrrr

En dan ’s avonds, net als manlief naar de sportschool is en net mijn favoriete tv-serie begint, stommelen ze naar beneden. 

'Mammm, kun je me helpen met wiskunde, mijn Frans overhoren en me helpen met het werkstuk, dat ik vandaag in had moeten leveren?'

Bij deze meerkeuzevraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Grrrrrrr……… (lees: NIET gezellig)!

 

 

 

FemNa40