Engelse en Franse mevrouwen

'Mam, ik heb een enorme schaafwond.

Wil je er even Engelse mevrouw opsmeren?'

Ik hoor je denken: Engelse mevrouw? Dat is de naam die onze kinderen hebben gegeven aan de Eight Hour Cream van Elisabeth Arden.

 

Een fantastisch middel tegen wondjes en bulten, zo ontdekten de kinderen al toen ze nog jong waren. De naam van deze crème konden ze echter niet onthouden. In hun beleving klonk Elisabeth Arden heel Engels. Vandaar de Engelse mevrouw.

‘Eigen’ namen

Ik vind het de ultieme vorm van intimiteit en gezinsgeluk als er ‘eigen’ namen ontstaan voor dingen, in een gezin. Vaak zijn het namen bedacht door jonge kinderen en hoe leuk is het als dat zo blijft zodra ze groter worden? Zelfs als het wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

Waterkip

Zo had het gezin van de vader van mijn kinderen – afkomstig uit Zoeterwoude - altijd de naam ‘Zoeterwoudse waterkip’ voor een meerkoet. Onze kinderen hebben dit vanzelf overgenomen en hun stiefbroertjes en –zusjes weten inmiddels ook precies wat ze ermee bedoelen.

Piep en Koe

Toen we twee kittens kregen, hebben we weken lang nagedacht over passende namen. ‘Normale’ kattennamen hebben we serieus geprobeerd, maar het wilde bij het hele gezin niet beklijven. Vanaf de eerste dag heette de ene kat ‘Piep’, omdat ze zo veel piept. De andere kat heette ‘Koe’, omdat hij wit was met zwarte vlekken. Koe is er helaas niet meer, maar Piep luistert gelukkig voortreffelijk naar haar naam.

Bibitisjes

Mijn stiefdochter is altijd druk met onze vissen, guppen. Nieuwe plantjes voor ze kopen, de vissenkom verschonen samen met haar vader. Als klein meisje stond ze uren in die kom te staren en riep ze telkens: “Kijk papa, weer nieuwe bibitisjes”! Baby visjes bedoelde ze daar mee. Je voelt ‘m al aankomen: na iedere nieuwe leg van de guppen zit de kom weer vol met Bibitisjes. Buitenstaanders hebben geen idee wat we bedoelen.

Franse mevrouw

En behalve de Engelse mevrouw, heeft ook een Franse mevrouw haar intrede gedaan in ons samengestelde gezin. Madame Jeanette is de favoriete sambal van mijn vriend. De kinderen zijn het inmiddels ook gaan waarderen en vragen, als hij weer heerlijk Indisch heeft gekookt, “Zit er Franse mevrouw doorheen?”

Welke ‘eigen’ namen zijn er in jouw gezin? Laat hieronder je berichtje in de disqus achter!

Gerelateerde artikelen

FemNa40