Robinson Crusoe eiland

Vinkeveense Plassen

Als kind heb ik vele vakanties en weekeinden op de Vinkeveense Plassen rondgebracht. We huurden er ieder jaar een akker. 

In de lente werd er de tent neergezet, compleet met luchtbedden, slaapzakken en keukengerei.

We hadden daar een kano, een zeilboot en een surfplank.
Heerlijk, op het water ’s ochtends vanuit jouw slaapzak de plassen induiken, ben je gelijk wakker.

 

Scouting

Het is er nadien niet meer van gekomen. Mijn man is een Brabander, opgegroeid tussen de bomen in plaats van bij het water. Zwemmen vindt hij prima, maar dan in water waarin de tegeltjes te tellen zijn.

Mijn kinderen hebben wat dat betreft zijn genen. Hoewel ze dankzij Scouting gek zijn op kampen, zijn ze, ondanks mijn aansporingen, niet te porren voor een zeil-, roei- of kanoles, laat staan een kamp ergens op het water.

Ik ben wat dat betreft in mijn gezin een roepende in de woestijn. Ik heb mijn hoop nu gevestigd op mijn oudste, nog 3 jaar en hij gaat studeren (hoop ik) en sluit zich dan misschien aan bij een roeivereniging. Ik blijf hopen en blijf optimistisch.

Zeilweekenden

Maar ik heb geluk, ik heb MS en daarom mag ik meedoen met de door het Nationale MS Fonds georganiseerde
‘MS zeilweekenden’. Ik zag mijn kans schoon en ben al een paar keer meegegaan.

Deze weekenden worden gehouden op het Robinson Crusoe eiland in de Loosdrechtse plassen. Het eiland is volledig aangepast aan wat zo mooi ‘minder-validen’ wordt genoemd.

Er worden bijvoorbeeld weekenden georganiseerd voor mensen die blind zijn, voor kinderen van een Methyl-school en voor ons MS-ers dus.

SailWise

Op het eiland staat een grote blokhut, waar geslapen en gegeten kan worden. Alles in aangepast. Zo’n weekend kan niet worden gehouden zonder de hulp van de vele vrijwilligers, waaronder ook verpleegkundigen.

In alle gevallen gaan er vrijwilligers mee van SailWise. Dit zijn ervaren zeilers, die een weekend (of week) iedereen begeleiden.

Aanpassingen

Het is fantastisch om hun enthousiasme te zien. Iedereen, met of zonder zeil-, of kano-ervaring kan meedoen. Alle boten kunnen zo aangepast worden dat je, ook als je rolstoelgebonden bent, mee kunt doen.

Of je nu wilt kanoën, wilt zeilen op een Catamaran of Trimaran of gewone zeilboot wil zitten, alles is mogelijk. Geen vraag is te gek voor deze vrijwilligers.

Zij zorgen dat we allemaal mee kunnen doen. En als je niet mee wil doen, ook prima, dan neem je plaats in een zeilboot en laat je anderen het werk doen en geniet je van de mooie natuur en de wind in de haren.

Dit jaar was er een MS-patiënt mee, die vroeger ook vrijwilliger was bij SailWise. Als gevolg van MS heeft hij nu veel beperkingen, maar dankzij SailWise kan hij toch zijn oude hobby beoefenen. Hoe mooi is dat.

Waardering

Petje af voor al die mensen, ook de medewerkers van het Robinson Crusoe eiland, die deze mooie weekenden mogelijk maken.

Meer weten? Kijk op www.sailwise.nl of www.sailwise.nl/eiland-robinson-crusoe.

 

 

 

FemNa40