‘Ik ben er trots op homo te zijn’

Ik hou van appels, te eten zoals ze zijn maar ook van appeltaart, apfelstrudel, appelmoes.

Maar daar gaat deze blog niet over. De blog gaat over Apple topman Tom Cook. Nu heb ik zelf geen Apple, mijn kinderen wel.

Het woord Apple (lees Iphone) valt thuis dus regelmatig.

 

Tom Cook was vorige week in het nieuws, Niet vanwege de lancering van de Iphone 7 of Ipad 8, maar vanwege zijn coming out. Een interessante man, die Tom, zijn uitspraken raakten me, ik wil ze graag met jullie delen.
Bij deze,

Tom Cook, topman van Apple

Vorige week werd bekend dat Tom Cook, topman van Apple, uit de kast is gekomen. Zijn omgeving,
waaronder zijn collega’s, wisten het al. Nu weet de hele wereld het. Hij schreef een essay in het blad
‘Business week’. Een bewonderenswaardige essay, wat mij betreft verplichte kost voor alle docenten en leerlingen op middelbare scholen, ook in Amerika.

Ik ben alleen bang dat zijn essay voor velen verboden leesvoer zal zijn. Onder deze velen vallen niet alleen Poetin, maar ook Amerikanen in de staten als Alabama. Onder velen vallen ook bejaarde (en soms hoog bejaarde) kardinalen van de katholieke kerk.

Met zijn essay schudt Tom Cook de wereld wakker, althans diegenen die zich hiervoor open willen stellen. Ik zal in deze blog een aantal zinnen uit zijn essay weergeven.

Ook zal ik een paar quotes aanhalen die in De Volkskrant (dd. 31 oktober) stonden, betreffende Tim Cook.
Als laatste deel ik met jullie de woorden van Martin Luther King, inspirator van Cook.

Ik ben er trots op om homo te zijn

Quote uit het essay van Tom Cook: ‘Ik ben er trots op om homo te zijn' en ik beschouw homoseksualiteit als een van de grootste geschenken die god mij heeft gegeven. Door mijn homoseksualiteit begrijp ik wat het betekent om bij een minderheid te horen en wat andere minderheden elke dag moeten doorstaan.

Het heeft mij empathischer gemaakt en daardoor is mijn leven rijker geworden. Het heeft mij de kracht gegeven om mezelf te zijn, mijn eigen pad te volgen en tegenslagen en vooroordelen te overwinnen. Het heeft mij ook een olifantenhuid gegeven wat handig is als baas van Apple'. Mooie woorden van Tom.

Cook’s inspiratiebronnen

Tom Cook heeft lang veel waarde gehecht aan zijn privacy, dat weerhield hem ervan zijn homoseksualiteit wereldkundig te maken. Hij zegt: ‘ik ben van eenvoudige komaf en hou er niet van om de aandacht op mezelf te vestigen’.

Martin Luther King’s woorden veranderden dat. King zei: de grootste en belangrijkste vraag van het leven is: wat doe je voor anderen’. King heeft ook gezegd: ‘onze levens eindigen op de dag dat we zwijgen over zaken die ertoe doen’.

Cook: ‘Ik zie mezelf niet als een activist. Maar ik realiseer mij wel hoeveel ik te danken heb aan de offers van anderen. Dus als de boodschap dat de topman van Apple homo is iemand kan helpen om in het reine te komen met zichzelf, iemand troost kan bieden die zich eenzaam voelt of iemand kan inspireren om te vechten voor gelijkheid, dan is dat het waard om daarvoor mij privacy in te leveren’.

Wist u dat: wetenswaardigheden over het land dat vrijheid hoog in het vaandel heeft
(De Volkskrant, 31 oktober 2014)

  • Homoseksualiteit is in de staat Alabama nog altijd een wettelijke grond voor ontslag
  • Het homohuwelijk in de meeste staten in Amerika nog verboden
  • 83% van de Amerikaanse homoseksuelen verzwijgt zijn geaardheid op het werk
  • Geweldsmisdrijven tegen homoseksuelen zijn aan orde van de dag
  • Op vele plekken kunnen huisbazen hun huurders eruit zetten omdat ze homo zijn

Let wel dit is anno 2014 in Amerika.

En nu dichter bij huis, in De Volkskrant stond ook vermeld dat:

  • Zelfs in Nederland durft een derde van de homoseksuelen op het werk niet openlijk voor hun geaardheid uit te komen
  • Homoseksuelen jongeren plegen vijf keer vaker zelfmoord dan heteroseksuelen leeftijdsgenoten

Wat kunnen wij hiervan leren

Ik laat in deze blog vooral het woord aan anderen. Wel blijft de vraag: wat kunnen wij hiervan leren. Vooral van de laatste twee ‘weetjes’. Is het spreekwoord niet: ‘haal eerst de balk uit jouw eigen ogen, voordat je de splinter uit andermans oog haalt’?

Ik wil afsluiten met de woorden van Martin Luther King: 'De belangrijkste vraag in het leven is, wat doe je voor anderen’.

Ik moet hier nog even over nadenken, wat doe ik voor anderen?

Gerelateerde artikelen

FemNa40