Column: De Vechtse Vaartparade 2013

'Lieverd,' zegt Willibrord een paar dagen geleden tegen mij.
'Wij hebben vrijdagavond een afspraak met Flip Kerkhoven.
We gaan op een bootje varen.'

Flip is een hele goede vriend van ons. Naast dat het een hele grote lieverd is, is hij ook nog eens de grote baas achter vastgoedbeurs Provada, die elk jaar wordt gehouden in de Rai.

 

2-maandelijkse ontmoeting

Eens in de 2 maanden gaat W. altijd even met Flip, Frans(je) Heideman en oud voetballer Leo van Veen eten bij Moeke Spijkstra in Blaricum.

De meest flauwe moppen gaan dan over tafel en de heren hebben het als kleine jongens enorm naar hun zin. Even weg zonder vrouw, maar dat wordt dan weer ruimschoots goedgemaakt, wanneer wij vrouwen, meegenomen worden naar leuke evenementen.

Salonbootje

Terugkomend op het boottochtje. Ik dacht dat Flip een soort salonbootje had geregeld. Het zou immers gaan regenen.

’s Middags ben ik lekker uitgebreid bij de kapper geweest en kom hijgend daar vandaan, als wij alweer snel moeten vertrekken naar Oud Zuilen. Want daar was afgesproken om 17:00 uur.

Ik kleed me snel om. Doe een broek, shirt en colbert aan. Altijd goed, denk ik! Lage laarzen, omdat we op een boot gaan.
Hakken zijn dan niet zo handig.

Even snel mijn make-up bijwerken. Trek nog net een wollen poncho mee uit de kast en hup... de auto in.

'Oude' kapitein

Om 17:05, nadat we eerst weer eens verkeerd zijn gereden (stond verkeerd op de Tom Tom aangegeven), komen we aan de op parkeerplaats. Ik stap uit en zie Flip, Sylvia, Frans en Ellen dik aangekleed in de sloep zitten.

Ik fluister tegen W.: 'dacht dat we droog zouden zitten….' We lachen tegen elkaar en nemen de parapluis mee uit de auto. 
Even later komen er nog 2 stellen bij, o.a. Leo en zijn vrouw.

De stuurman staat verkleed als 'oude' kapitein uit de tijd van de Pirates of the Caribbean. Ik denk nog.. . 'god wat leuk!, die heeft er zin in.'

Partyboot

Enfin, wij gaan varen en komen als eerste langs Op Buren. Een schitterende nieuwe wijk, gebouwd aan de Vecht. Alle huisjes zijn nieuw gebouwd, in de stijl van het oude Maarssen-Dorp. Geweldig mooi. Er zou zo meer gebouwd moeten worden,
dan wordt Nederland nog mooier.

We zien een grote partyboot liggen en er wordt  door Fransje gezegd: 'daar gaan we straks op eten.' Ik neem nooit wat serieus van hem, dus dacht ik dat het een grapje was.

Varend langs de partyboot zien we Vivian Boelen over de reling wuiven naar ons. De vrouw van Fransje vertelt dat er een optocht komt van boten door de Vecht met allemaal lichtjes.

Wij zitten onder de parapluis te schuilen tegen de miezerregen en mijn haar is ondertussen lekker vochtig geworden. W. zegt: 'ik zei het nog…, waarom ga je naar de kapper als we gaan varen...' Tsja, dat is de prijs voor mijn ijdelheid!

Indisch buffet

We varen verder de Vecht op en komen langs de mooiste buitenplaatsen en schitterende dorpjes. Ondertussen zien we inderdaad steeds meer sloepen en andere boten komen.

Op een gegeven moment manoeuvreert onze schipper moeiteloos langs de partyboot met muziek en de touwen worden vastgemaakt. We gaan aan boord en daar wacht ons in het onderdek een lekker Indisch buffet plus even de warmte van het schip.

We scheppen allemaal een bordje op en gaan staande eten. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat wij een bordje zouden opscheppen en meenemen naar onze sloep. Maar het ging zo hard regenen op dat moment, dat wij aan boord mochten eten.

Nadat we gegeten hadden, gingen we maar even kijken op het bovendek. Daar was het gezellig met muziek en wijn. Helaas was het toch de bedoeling dat wij weer aan boord gingen van onze eigen boot.

Muziek klassiekers

De Vecht werd steeds drukker en op een bepaald punt lagen er allemaal bootjes. Uit vele daarvan klonk muziek.
Sommige boten hadden een mannenkoor, een vrouwenkoor, een heel orkest of een dixieland band.

Maar ook gewoon een gettoblaster met disco en house. Van alles wat. De stemming zat er al goed in bij ons op de boot,
dus zongen en galmden wij bij elke bekende klank onze klassiekers mee.

Afsluitend vuurwerk

Om 20:00 uur voeren wij samen met alle andere boten in colonne terug. Elk schip was versierd met lichtjes.
Langzamerhand werd het donker. Het was zo adembenemend mooi allemaal en super gezellig.

Bij de sluizen stonden telkens heel veel mensen op de kade om dit geweldige en bijzondere schouwspel te bewonderen en in sommige tuinen werd er zelfs vuurwerk afgestoken.

De Vechtse Parade werd om 23:00 uur afgesloten met een fantastische vuurwerkshow. Het was een 'vaar'- tochtje om nooit te vergeten, ondanks dat mijn haar helemaal verpieterd was!

 

FemNa40