Wat is het nut van ziek zijn? (1)

Heeft het überhaupt nut om ziek te zijn? Jazeker!

Maar niet volgens hardwerkende en doorrennende mensen, zoals ik.

Want ja, ik ben al 2 weken geveld door de griep en met veel weerstand heb ik me overgegeven aan rust en een ziek lijfI

 

Iedereen roept dan ‘geef je eraan over’ dus na wat dagen chagrijnig zijn, doe je dat dan maar. Er zit niks anders op. Daarbij komt dat ik natuurlijk te ziek was om ook maar iets anders te doen dan liggen en chagrijnig zijn.
Alles deed zeer. Maar dan ook echt alles.

Overal in elk denkbaar vezeltje van m’n lijf had ik steken of ander ongemak. De laatste keer dat ik me zo vol van pijn en machteloosheid voelde, was toen ik aan het bevallen was van mijn zoon. Toen moest ik me ook overgeven aan mijn lijf en wat dat me te vertellen had en vooral niet tegenwerken!

(Dat had ik dan weer opgepikt van de ‘pufclub’ tijdens de zwangerschap van mijn dochter, een paar jaar daarvoor).

Want als je tegenwerkt, duurt het langer. En dat willen we natuurlijk niet! Niet met bevallen en niet met ziek zijn. Laat mij dan maar met rust. Af en toe een bakje thee (oh was ik maar beter, kon ik weer gewoon koffie drinken, slappe thee komt m’n neus uit, terwijl het m’n lijfdrank is en ik van koffie maar 3 kopjes per dag hooguit drink) en verder rust.

Spaanse of Mexicaanse griep. Vandaar mijn behoefte aan zon, warmte en tortillachips en wraps… mmmm. Ik zit er maar mooi mee. Zelfstandige met eigen praktijk die ook via de telefoon te consulteren is, is ziek. Dus geen inkomen. Afspraken verzetten, cliënten moeten teleurstellen.

Ben ik echt te ziek, vraag ik me dan gelijk weer af… Helaas, ik kan de trap niet eens oplopen zonder halverwege te stoppen en op adem te komen dus ja. Echt. Esther, je bent ziek!

Ophouden dus met chagrijnig zijn, ontkenning (ik kan best heel goed stofzuigen nu), en je allergie tegen afhankelijk zijn.

Ah!… afhankelijk zijn. Niet gewoon even de berg was die gewoon doorgroeit, een klein zetje kunnen geven richting minder worden, niet gewoon even iets lekkers halen bij de supermarkt of een gezonde fruitsalade.
Dat moeten anderen voor je doen!

AAAAAAAAAAAAArrhhhgghhh… afhankelijk zijn is net zo erg zijn als ziek zijn Of is het gewoon hetzelfde? Geen controle hebben, niet zelf kunnen bepalen.

Dat is het denk ik. Wat denk jij?

Ik lees je reactie graag hieronder.

Gerelateerde artikelen

Verslaafd en afkicken

Door:

Voor de MS kreeg ik vijf jaar lang een medicijn per infuus: Tysabri. Dit medicijn had als doel het stabiliseren van het ziekteproces. Stilstaan is vooruitgang.

Lees verder

FemNa40