Over ballen en kegels

Soms moet ik lang nadenken over een onderwerp.

Maar iedere week opnieuw is er iets, gebeurt er iets, hoor ik iets zodat er toch weer een onderwerp voor de blog beschikbaar komt.

 

Want wat gebeurde er vandaag? Op weg naar de vergadering in Amsterdam werd ik gebeld door iemand die de App volop gebruikt en die zorgen had nadat ze wat ongelukkig terecht gekomen was.

De belangrijkste vraag kwam aan het einde: ik heb van die balletjes gekocht om te oefenen, maar hoe weet ik nu of dat goed is?

Laten we eerst eens kijken naar de balletjes

Er bestaan verschillende vormen van balletjes en kegeltjes die vaginaal ingebracht kunnen worden om het oefenen van de bekkenbodem te bevorderen. Er zijn heel veel soorten:

  • Kegeltjes waarin je een klein gewichtje kunt stoppen en dan in de vagina stopt. Een soort tampon maar dan van kunststof. De gewichten variëren van 5-20-30 gram.
  • Kegels die een vast gewicht hebben en die zijn vaak nog wat zwaarder, zelfs tot 50 tot 100 gram.
  • De olympische kegel! Zo noem ik hem maar. Ooit een keer gekregen op een congres maar dat is pas gewicht heffen! Deze weegt minstens 400 gram!
  • Balletjes. Soms een enkel balletje waar ook weer gewichtjes in kunnen, maar soms ook balletjes met een klein touwtje ertussen. De laatste worden ook wel orgasmeballen genoemd. Het verhaal gaat dan dat je 1 balletje in de vagina hebt terwijl de andere eruit hangt. Bij aanspannen zou dan een prikkel ontstaan op je clitoris.


Dit fenomeen heeft een lange geschiedenis. Vroeger kregen bijvoorbeeld Chinese vrouwen van hun partner een ivoren of marmeren ei na de bevalling die dan in de vagina werd gebracht om daarmee de bekkenbodem weer op een beter spanning te krijgen.

In de wetenschap zijn er studies gedaan naar de vaginale kegels en de resultaten zijn erg wisselend. Dat heeft ook wel een paar redenen, waardoor ook snel duidelijk zal worden dat oefenkegeltjes niet voor iedere vrouw geschikt zijn. 

Hoe kun je dat nu zelf testen als je ze wilt gebruiken en ook nog het gevoel wilt hebben dat het nuttig is om te doen?

Waar moet je op letten?

Als je een kegel hebt ingebracht, moet je bij staan het gevoel krijgen dat je bekkenbodem moet werken om er voor te zorgen dat het balletje of kegeltje binnen blijft. Als je dan je spieren aanspant, moet het dus ook resulteren in een balletje dat op zijn plek blijft.

Als je ondanks veel aanspannen het balletje/kegeltje verliest, kan het zijn dat je bekkenbodem nog niet sterk genoeg is, maar vaker komt het omdat de sluitfunctie van de bekkenbodem niet voldoende is.

Je kunt dan aanspannen wat je wilt maar er blijft teveel ruimte waardoor de kegel er gewoon weer uitvalt.

Als je de kegel inbrengt en je hoeft helemaal niets te doen, is het natuurlijk ook niet effectief. We zien dat vaak als de kam van de voorste rand van het bekken bij staan nogal horizontaal staat (dat is bij de een wat explicieter dan bij de ander).

De kegel ligt dan lekker relaxed op je bot en wacht gewoon totdat jij het er weer uithaalt. En inderdaad, dan gaat het niet werken.

Kegels en balletjes worden in Nederland niet veel gebruikt maar er zijn landen om ons heen waar ze populairder zijn. Vaak misschien omdat er minder therapeuten voor handen zijn of omdat een industrie er enthousiast over adverteert als zijnde DE oplossing voor al je incontinentieproblemen.

Maar zoals je nu begrijpt, is er bij aanschaf geen garantie dat zoiets werkt, is nog maar de vraag.

Even uitproberen... dat zal de industrie je denk ik niet toestaan.

Foto

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40