5 Fabels en feiten over urineverlies

Is normaal en hoort bij het ouder worden.

Is alleen iets van oudere vrouwen.

Gaat vanzelf wel een keer weer over.

Oefenen heeft weinig zin.

Er is niets anders aan te doen dan opereren.

 


Urineverlies komt heel veel voor

In de groep vrouwen tussen de 45 en 85 jaar alleen al heeft bijna 60% een vorm van urineverlies. Maar omdat het zo vaak voorkomt, wil dat niet zeggen dat het bijvoorbeeld net zo normaal is als het krijgen van rimpels of grijs haar.

Op het moment dat je dit normaal vindt, zou je bijna gaan denken dat je het dus maar moet accepteren! Niets is minder waar. Lees verder en ontdek dat dit niet een kwaal is waar je mee hoeft te blijven lopen.

Urineverlies komt niet alleen voor als je ouder wordt

Het komt voor bij teeners (zogenaamde giechelincontinentie), bij vrouwen tijdens en na en de zwangerschap en bij vrouwen die ouder worden en last hebben van een afname van de hormonen. 

Maar ook mannen kunnen urineverlies hebben, bijvoorbeeld na een prostaatoperatie. Het is dus niet een
‘oude vrouwenkwaaltje’.

Urineverlies gaat niet vanzelf over. Het wordt wel vanzelf erger

Urineverlies sluipt erin. Het begint met een ongelukje bijvoorbeeld tijdens hoesten of lachen. Als het vaker gebeurt, gaat het opvallen en misschien praat je er weleens over met je vriendin. Ja, die heeft het ook en al die anderen ook. Kortom, wie heeft het niet? Dan zal het wel normaal zijn? 

Je koopt maar eens een inlegkruisje en langzamerhand ga je van een inlegkruisje over naar een maandverbandje tijdens het sporten. Omdat het zo langzaam toeneemt wen je er aan, ontwijk je bepaalde activiteiten zoals het springen op een trampoline met je kinderen, loop je halverwege de training even weg om te plassen of doe je met bepaalde springactiviteiten niet meer mee.

Nogmaals, het gaat niet vanzelf over, het wordt wel vanzelf erger.

Oefenen heeft weinig zin

NEE! Er zijn veel onduidelijkheden over het oefenen van je bekkenbodemspieren. Velen proberen het zelf zonder hulp. Volgen een oefenprogrammaatje dat ze misschien een keer gelezen hebben in een damesblad of van een briefje van de huisarts. Maar is dat voldoende?

NEE! Uit onderzoek blijkt dat het oefenen van je bekkenbodemspieren moet starten met goede instructie en bij voorkeur van een bekkenfysiotherapeut. Oefenen krijgt pas een kans als het goed gebeurt. 

Er zijn oefenprogramma’s aangepast op jouw spierfunctie die je in een vastgesteld programma afwerkt.
Een goed voorbeeld is de Bekkenbodem App. Daar kun je bij de oefenaudio een prima oefenprogramma volgen.

Moet je dat dan je hele leven blijven doen? JA, maar dat vind je toch normaal als we het over tandenpoetsen of douchen hebben? En als je in vorm wilt blijven, ga je dan ook niet regelmatig sporten?

Vergeet niet dat als je eenmaal resultaat hebt je minder fanatiek hoeft te trainen om je functie te onderhouden. Als je goed begeleid bent dan word je geleerd het in te passen in je dagelijkse leven en wordt het een goede gewoonte.

Er is niets anders aan te doen dan opereren

NIET WAAR! Vaak wordt gedacht dat opereren een snelle en simpele oplossing is en dat je er in 1 keer vanaf bent voor de rest van je leven. Maar dat is dus niet het geval. Realiseer je ook dat opereren er vaak voor zorgt dat je op lange termijn opnieuw klachten krijgt. Ook dat is wetenschappelijk aangetoond. 

Wat je je vooral moet bedenken, is dat oefenen wel degelijk een groot effect heeft, zonder bijwerkingen.
Het klinkt dus simpel zo’n operatie, maar dat is het allerminst.

Als je je dan niet laat opereren, begin dan met het zoeken en trainen van je bekkenbodemspieren. Met alle eerder gegeven informatie over de functies van de bekkenbodem kun je aan de slag of een bekkenfysiotherapeut raadplegen in je eigen buurt. Je kunt een bekkenfysiotherapeut vinden op de site www.defysiotherapeut.com en dan zoeken naar een bekkenfysiotherapeut.

Vaak kun je met een paar bezoeken verspreid over een langere periode jezelf een groot plezier doen en je urineverlies laten verdwijnen. Dat gaat niet snel. Net als andere trainingsdoelen (strakke buikspieren,
strakke billen) is dat niet in 3 weken gedaan, maar zal het geruimere tijd in beslag nemen. Maar natuurlijk is dat afhankelijk van de conditie van je bekkenbodemspieren.

Als je getraind hebt en je het urineverlies weer kwijt bent? Wat dan?

  • lekker op de trampoline
  • sporten zoals jij het wilt
  • geen opvangmateriaal
  • spelen met je kinderen
  • etc.


Doe jezelf en je vrienden een plezier en stuur deze blog naar hen toe. Ga met je eigen bekkenbodemspieren aan de slag en zorg dat dit weer allemaal mogelijk wordt.

Gerelateerde artikelen

FemNa40