Een mooie bekkenbodem gewenst!

De kop is er af. Het jaar is begonnen en goede wensen zijn over en weer uitgedeeld. Ik ben wat laat, maar toch heb ik er nog wel eentje voor je.

Een mooie bekkenbodem, weinig klachten, geen klachten, fijn kunnen sporten zonder urineverlies, geen pijn bij het vrijen, geen prostaatklachten, geen buikpijn, geen verlies van ontlasting of misschien alleen maar wat minder klachten, omdat dat misschien het enige haalbare is. 

Zoveel mensen, zoveel wensen.

Houd je plannen klein

We weten ook allemaal dat dit ons niet komt aanvliegen… Het vervelende is dat ik deze week ook al hoorde dat goede voornemens in januari per definitie niet gaan lukken, gewoon een slechte periode om goed voornemen te starten. Maar... hoe staat het met jou? Had je goede voornemens? En waar sta je nu? Nu we een paar weken verder zijn?

Een belangrijke kans op slagen is denk ik dat je de plannen niet te groot maakt, niet te streng bent voor jezelf en bedenkt of je het in je eentje kunt oplossen of dat je hulp nodig hebt. Heb je daar al over nagedacht?

Doelen stellen

Wat voor doelen kun je jezelf stellen?

  • ik ga iedere dag mijn bb oefening doen
  • ik ga mijn bekkenbodem aanspannen als ik moet tillen of hoesten
  • ik ga naar de huisarts om er nu eindelijk eens over te praten
  • ik ga me er nu eindelijk eens in verdiepen
  • ik ga hulp vragen bij een bekkenfysiotherapeut omdat het me niet lukt in mijn eentje

Zomaar een paar voornemens…. Herken je er eentje van? Is er misschien eentje bij die je aanspreekt, maar waar je nog geen stap in gezet hebt?

Ik ga iedere dag mijn bb oefening doen
Een mooie stap om mee te beginnen. Heb je de app al gedownload? En als je geen ‘appjes telefoon’ hebt…..geen zorgen. Binnenkort komen de oefeningen op CD uit, zodat je ze thuis, zonder internet ook kunt gebruiken. Begin gewoon bij het begin!

Ik ga mijn bekkenbodem aanspannen als ik moet tillen of hoesten
Een heel mooi voornemen. Want dat is misschien nog wel het belangrijkste om niet te vergeten. Hoesten geeft een enorme drukverhoging op je bekkenbodem en als er verzakkingsklachten of urineverlies is, dan is dit wel een heel verstandig voornemen!

Ik ga naar de huisarts om er nu eindelijk eens over te praten
Ook dat kan een goede stap zijn. Vraag een dubbel consult aan, zodat je ook echt even de tijd hebt om zaken door te spreken. Schrijf wat dingen op waar je het over wilt hebben, zodat alles aan de orde komt. En als je de huisarts te lastig vindt, ga dan een afspraak maken met een bekkenfysiotherapeut. Wij zijn zo gewend om dit gevoelige onderwerp met mensen te bespreken (op www.defysiotherapeut.com kun je een bekken-fysiotherapeut in je eigen stad vinden).

Ik ga me er nu eindelijk eens in verdiepen
Ach, dat urineverlies is er al zo lang en wie ik ook vraag, het lijkt wel of al mijn vriendinnen het ook hebben (en er ook niets mee doen). Dit is een slimme stap, ga eens lezen over de bekkenbodem. Kijk op de site naar de eerste 5 blogs. Een leuk document waarin al veel te lezen is over je bekkenbodem, de functie en ook over een bekkenbodem die misschien te strak staat en dus overactief is.

Ik ga hulp vragen bij een bekkenfysiotherapeut omdat het me niet lukt in mijn eentje
Juist als je het afgelopen jaar bedacht hebt om eerst maar eens zelf aan de slag te gaan met misschien de app of een briefje met informatie, is het frustrerend als je geen resultaat merkt ondanks je inspanningen. Is dit misschien het moment dat je nu echt hulp gaat inschakelen?

Ik hoor graag van jullie welke goede bekkenbodemvoornemens jullie hebben. Wil je die eens opschrijven, zodat we elkaar kunnen motiveren? En spreken we af dat we er mee aan de slag gaan? Als jullie gaan schrijven zal ik er ook op reageren.

Waar loop je tegenaan? Waar heb je moeite mee? Waarvoor zoek je een oplossing? Laten we van 2014 een mooi bekkenbodemjaar maken.

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40