Interessante weetjes over ‘persen’

 

 

Persen... Nee niet de plooi in je broek, maar gewoon persen.

  • om snel te plassen omdat je geen tijd hebt
  • om snel te plassen omdat je het er anders niet uit krijgt
  • omdat je voelt dat je blaas nog niet leeg is en alles er toch echt uit moet
  • om je ontlasting eruit te werken omdat deze te hard is
  • om je ontlasting eruit te werken omdat deze ergens blijft hangen
  • omdat je zeker weet dat er nog iets achterblijft
  • om kracht te zetten als je wat zwaars wilt tillen
  • omdat je een kind krijgt
     

Herken je dit? Het is een gewoonte die we allemaal wel herkennen maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Laten we eens gaan kijken bij al deze gewoontes en hoe nodig ze zijn.

Om snel te plassen omdat je geen tijd hebt

Even plassen moeten we eigenlijk niet doen. Plassen is een heel passief proces. Het enige actieve is je wandeling naar het toilet, het laten zakken van je broek en het gaan zitten. Daarna ontspan je je bekkenbodemspieren en laat je de blaas het werk doen. Deze gaat samentrekken.

Als je gaat persen geeft je veel druk op je plasbuis en druk je hem zelfs een beetje dicht zodat de straal wat afgeknepen wordt. Dan lijkt het alsof je straal harder is, maar datzelfde gebeurt als je de tuinslang een beetje dichtdrukt. Het komt er zonder persen net zo snel uit.

Om snel te plassen omdat je het er anders niet uit krijgt

We noemen het ook wel hesitatie. Je wilt naar het toilet maar het wil ondanks je aandrang niet komen.
Persen is dan het allerlaatste wat je zou moeten doen. Ontspannen zal beter werken. Je bekkenbodemspieren zijn verkrampt en als je een keertje voorzichtig aanspant en direct weer loslaat (eventueel je ademhaling naar beneden sturen), zul je merken dat ook nu de blaas zijn werk kan doen.

​Omdat je voelt dat je blaas nog niet leeg is en alles er toch echt uit moet

En weer heeft persen geen zin. Als je voor je gevoel niet leeg plast, kan het zijn dat je blaas wat verzakt is
(we noemen dat ook wel een cystocele). Wat kun je beter doen dan persen? Gewoon blijven zitten en je bekken kantelen kan helpen. Ook even gaan staan en weer gaan zitten kan er voor zorgen dat je je blaas kunt leegkrijgen. Maar persen? Nee!

​Om je ontlasting eruit te werken omdat deze te hard is

Persen is dan het enige om het voor elkaar te krijgen. Maar beter nog kun je zorgen dat je ontlasting zachter wordt door bijvoorbeeld meer vezels in te nemen.

Om je ontlasting eruit te werken omdat deze ergens blijft hangen

Vaak is er dan sprake van een verzakking van de endeldarm. Vaak ben je al bezig om de ontlasting eruit te werken met je vingers of probeer je te stutten tegen de achterwand van de vagina. Het vervelende is dat bij een uitzakken van je endeldarm (we noemen dat ook wel een rectocele) je tijdens het persen juist de ontlasting in de verzakking perst en niet naar de uitgang. Bovendien maakt je dan ook nog de verzakking groter.

Omdat je zeker weet dat er nog iets achterblijft

Dat kan ik begrijpen maar ook dan is persen niet verstandig. Het geeft veel rek op de banden waar de organen aan hangen. Als er wat achterblijft, kun je beter met een spoelsysteempje het laatste deel van de endeldarm schoonspoelen.

Dat kan met een ballontje met een staafje (een peertje) maar ook met een klein knijpflesje waar je lauwwarm water hebt gedaan (een leeg flesje waar bijvoorbeeld een klysma in heeft gezeten, want daar zit ook een staafje aan die je makkelijk in de anus kan plaatsen).

Om kracht te zetten als je wat zwaars wilt tillen

Je rompspieren spannen om stevig te staan, is eigenlijk heel logisch. Je neemt dan ook nog een hap lucht en zet je stem vast. Maar je weet het vast al wel, doorademen is beter en tegelijkertijd je bekkenbodemspieren aanspannen is gezonder voor je onderkant.

Omdat je een kind krijgt

Voor alle vrouwen klinkt dit bekend! En toch zien we zelfs op Youtube filmpjes over natuurlijk bevallen waarbij de vrouwen de persweeën opvangen met zuchten en juist niet mee persen. Wat de toekomst brengt, is hierover nog niet bekend...

Maar daar waar de darm en de blaas zelf samentrekken om zich leeg te maken zo doet de baarmoeder dat ook. Het is in ieder geval interessant om de ontwikkelingen te volgen

Graag hoor en lees ik weer je reactie of vragen. Ook buiten de site kan dit op info@profunduminstituut.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40