Geen zin in seks bij menopauze?

Heb je geen zin in seks na de menopauze? Je bent hierin niet de enige.

Het is waar dat ouder worden betekent dat het een beetje langer duurt om opgewonden te raken en het is heel normaal om een kleine daling in seksueel verlangen te ervaren.

 

 

Er kunnen zich wat lichamelijke ongemakken gaan voordoen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je seksleven voorbij is. Na de menopauze kan seks zelfs plezieriger en leuker worden dan daarvoor. Veel mannen en vrouwen hebben een prima seksleven na de menopauze. Niks aan de hand. 

Libido

Het libidoverlies hoeft niet dramatisch te zijn, er zijn veel vrouwen (en mannen) die daar goed mee kunnen leven en die andere manieren van het delen van initimiteit met elkaar vinden.

Er zijn vrouwen die dit als een groot gemis ervaren. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan gegeven, door zowel gyneacologen als onderzoekscentra. Ook zijn er steeds meer vrouwen die openlijk voor het verlies van hun libido na de menopauze durven uit te komen. Maar het blijft voor veel vrouwen een lastig onderwerp,

Vaak heeft dit te maken met de schaamte die vrouwen voelen over het feit dat ze in de menopauze zijn. Vruchtbaarheid is het toppunt van vrouwelijkheid en niet veel vrouwen willen aan de grote klok hangen dat ze al in het stadium van onvruchtbaarheid zitten.

De moderne vrouw probeert juist zo lang mogelijk jong te blijven met alle trucjes die daarbij mogelijk zijn.
Ze zal niet gauw in het openbaar verkondigen dat ze geen zin meer heeft in seks of mannen.
Vandaar dat veel seksueel actieve vrouwen volkomen onvoorbereid tegen het libidoverlies van de menopauze aanlopen.

Hoe kunnen verlangens verdwijnen na de menopauze?
 

  • Door pijn bij het vrijen.
  • Door vermoeidheid & depressiviteit.
  • Door incontinentie.
  • Vrouwen vinden zichzelf soms minder aantrekkelijk geworden.
  • Door een veranderende balans in hormonen, met name een tekort aan testosteron.
     

Is hier iets aan te doen? Natuurlijk!

Pijn bij het vrijen

Deze pijnklachten hebben vaak te maken met de daling van oestrogenen. Daardoor wordt de vaginawand dunner en de vagina droger (ook al is de vrouw opgewonden), waardoor deze gevoeliger is voor verwondingen (bijvoorbeeld bij het vrijen).

De daling van oestrogenen veroorzaakt ook een daling van de zuurtegraad van de vagina, wat het risico op vaginale infecties verhoogt.

De clitoris wordt kleiner tijdens de overgang en (nog) gevoeliger, waardoor onhandige aanrakingen (nog meer) pijn kunnen veroorzaken. 

Vaginisme

Als een vrouw pijn heeft bij het vrijen, bestaat het gevaar dat ze een negatieve reflex gaat ontwikkelen tegenover seks en uiteindelijk misschien gaat blokkeren. Dit wordt vaginisme genoemd.

Door de daling van de zuurtegraad in de vagina en de daarmee optredende uitdroging, is het aan te raden om een glijmiddel te gebruiken. Zo kun je voorkomen dat het slijmvlies bij penetratie beschadigd wordt. 

Een glijmiddel is een vloeistof of vloeibare substantie die gebruikt wordt bij het penetreren. Ondanks dat het niet echt gebruikelijk is om dit te gebruiken (behalve dan bij anale penetratie), zorgt het voor een fijne,
sensuele ervaring en voor een stuk extra comfort. Je hebt maar een paar druppeltjes nodig en je vagina voelt weer vochtig aan.

Droogheid en gevoeligheid van het vaginaslijmvlies kunnen ook goed worden verholpen met oestrogeen zetpillen of -crème voor in de vagina. Deze oestrogenen worden niet of nauwelijks in het lichaam opgenomen en hebben daarom waarschijnlijk geen risico's.

De huisarts kan je hierover adviseren.

Tips en adviezen
Zorg dat je voldoende opgewonden bent. Neem de tijd voor het voorspel en zorg voor afwisseling.
Seksuele opwinding heeft te maken met aandacht en vernieuwing. Zeker als je ouder wordt heb je meer tijd en variatie nodig om opgewonden te raken.

Op een gegeven moment voldoen de standaard vrijpartijen niet meer. Van het vooruitzicht  word je niet echt meer opgewonden en van de vrijpartij zelf ook niet. Een gevarieerd seksleven wordt belangrijker dan ooit.

Durf te fantaseren en te experimenteren. Vraag elkaar wat je wilt, wat je fijn vindt. Hoe kun je het weer leuker en spannender maken?

Huur of download bijvoorbeeld eens een erotische film, masseer elkaar met een lekkere massageolie, duik eens in een opwindend boek of gebruik een vibrator of ander seksspeeltje. Wacht niet af, maar neem zelf het intiatief. Je zult zien hoe verrassend dit overkomt bij je partner.

Gerelateerde artikelen

Andropauze

Door:

Iedere vrouw is zich ervan bewust dat de menopauze haar ooit te wachten staat, met alle vervelende kwaaltjes van dien.

Lees verder

FemNa40