Cholesterol ook een vitale bouwsteen

In het Algemeen Dagblad van eind vorig jaar stond dat er 4,3 miljoen Nederlanders hart- en vaatmedicijnen slikken.

Zo ook cholesterolverlagers.

Is het nu zo dat cholesterol een vriend of een vijand is?

Is het terecht dat je angstig moet zijn voor een hoog cholesterol?

 

Expert en leek

Bij een garage wordt de auto door een monteur nagekeken. Hij is de expert en bewaakt de ‘gezondheid’ van je auto. De (huis)arts waakt over je gezondheid. Is de (huis)arts echter expert op het gebied van cholesterol?

Het is zinvol om deze discussie vanuit breder perspectief te bekijken. Bestaat er goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL)? LDL wordt vooral van de lever naar de weefsels getransporteerd en HDL gaat van de weefsels terug naar de lever.

Wat doet cholesterol?

Cholesterol wordt in alle cellen van het lichaam aangemaakt, maar vooral in de lever, darmen, bijnieren, voortplantingsorganen en de placenta. We krijgen het daarnaast voor een klein deel via de voeding binnen. Cholesterol vervult veel essentiële functies in ons lichaam. Cholesterol is een vitale bouwsteen die nodig is voor een vitaal leven.

Foute afslag

In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam Ancel Keys met de publicatie dat verzadigde vetzuren bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte. Deze hypothese wordt nu sterk in twijfel getrokken door
‘The International Network of Cholesterol Scepsis’, waarin deze stelling keihard wordt tegengesproken.

Sindsdien is echter wel de mythe ontstaan dat verzadigd vet het cholesterol verhoogd en dat dit weer aan de basis van hart- en vaatziekten staat. Later bleek dat hij het onderzoek heeft gemanipuleerd door essentiële gegevens weg te laten.

Helaas zijn mensen vanaf de jaren zestig de (verzadigde) vetten gaan vermijden en juist meer (geraffineerde) koolhydraten en linolzuur (omega 6) gaan eten. Het aantal hart- en vaatzieken is hierdoor drastisch toegenomen, want geraffineerde koolhydraten en linolzuur staan aan de basis van ontstekingsziekten (waaronder hart- en vaatziekten).

Oorzaak en gevolg


Cholesterol blijkt namelijk niet de veroorzaker van hart- en vaatziekten, maar het gevolg van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten ontstaan vanuit ontstekingsreacties. Ons immuunsysteem staat aan de basis van deze ontstekingsreacties om ons lichaam tegen verdere schade te beschermen, ook in onze bloedvaten.

Cholesterol is dus een gevolg en geen oorzaak. Of om het metaforisch te formuleren: bij brand worden ook veel brandweermannen waargenomen, maar deze zijn nog niet de oorzaak van de brand.

Oplossing = ontsteking aanpakken

Onze huidige leefstijl nodigt uit tot ontstekingen. We eten verkeerd, we bewegen te weinig en hebben te veel chronische (psycho-emotionele) stress. Het gevolg is dat ons lichaam in een ontstekingsreactie komt,
waarbij cholesterol vooral dient om deze schade tegen te gaan.

Eén van de vitale functies van cholesterol is namelijk het herstellen van schade aan de cel. 
Natuurlijke interventies zijn meer groente en fruit eten, een actieve leefstijl en het vermijden van lang stilzitten, een goede mondhygiëne, minder granen/gluten, peulvruchten, koemelk en kunstmatige oliën, voldoende ontspanning en meer vitale vetten, waaronder olijfolie en vette vis (visolie) en zeegroenten eten.

Is je lijf je lief, werk dan preventief!

Lijf en Gezondheid

Gerelateerde artikelen

FemNa40