Is er een strategie voor borstkanker preventie?

Kanker screening kan niet worden opgevat als een vorm van kanker preventie. Het voorkomen van borstkanker is veel belangrijker en krachtiger dan gewoon proberen om kanker te ontdekken nadat deze al is gevormd.

Dit doen we met mammografie. Dat is de reden waarom ik de tips van Dr. Christian Northrup voor je heb vertaald. Ze vertelt over wat je kunt doen aan preventie.

 

Wie is Dr. Christiane Northrup?

Christiane is arts, een obstetrie en gynaecologie specialist, die een groot deel van haar leven heeft gewijd aan het helpen van vrouwen met hun gezondheid. Ze is ook een New York Times best selling auteur, ze heeft een radioshow en is een prominent spreekster over natuurlijke gezondheid, in het bijzonder de gezondheid van vrouwen.

Dit is een leuk interview wat makkelijk is om naar te luisteren, zeer informatief en de tips zijn makkelijk toe te passen in je leven.

Video
 

Dr. Northrup: 'Toen ik zag wat er gebeurde in de gezondheid van vrouwen in mijn obstetrie en gynaecologie kliniek, zag ik een paar dingen. Het lichaam van een vrouw werd behandeld alsof er een ziekte staat te gebeuren. Zwangerschap is een ziekte. Een normale bevalling werd beschouwd als een retrospectieve diagnose.

Iedereen werd behandeld alsof een ramp staat te gebeuren. Borsten worden behandeld alsof er twee pre-maligne (voorstadium kanker red.) afwijkingen zitten op je borstkas. De hele discussie over de gezondheid van vrouwen is: 'Wat kan er misgaan? Wat kan er mis gaan? Wat kan er mis gaan'?

In mijn medische opleiding heb ik geleerd dat het mannelijk lichaam de gouden standaard was. Ik realiseerde me dat dit onrealistisch is en vrouwen niet helpt. Ik moest een taal van de gezondheid van de vrouwen zien uit te vinden.

We denken dat de gezondheid van vrouwen gaat om het screenen van een ziekte. Wij denken dat de gezondheid van vrouwen gaat om uitstrijkjes en mammogrammen. Maar dat is alleen maar screening. Dat is niet een vrouw helpen met haar gezondheid. Dat is niet het voeden van de cellen met voedingsstoffen, met gedachten of de emoties die ze nodig hebben om gezond te blijven.'

Studies

Dr. Northrup verteld in het interview over diverse wetenschappelijke studies die aantonen dat mammografie er niet voor gezorgd heeft dat het aantal borstkanker gevallen omlaag is gegaan en zelfs een overdiagnose heeft gegeven bij 31% van de vrouwen. Deze vrouwen (over 30 jaar zijn dat er ongeveer 1,3 miljoen, hadden een ingekapselde tumor (een zogenaamde DCIS) waar ze niet aan dood zouden gaan maar mee dood zouden gaan.

Dr. Northrup: 'De onderzoekers, evenals een team van artsen die niet hebben deelgenomen aan het onderzoek, maar die de gegevens geanalyseerd hebben, zijn tot de conclusie gekomen dat vrouwen die niet regelmatig borstkanker screenings hebben gehad, waarschijnlijk hetzelfde aantal gevallen van borstkanker zouden hebben, maar dat hun lichamen dat op één of andere manier wel gecorrigeerd zouden hebben.
Ons immuunsysteem is ervoor om kanker te herkennen en te vernietigen als de omstandigheden juist zijn.

De juiste omstandigheden zijn, genoeg slaap, een laag glycemische dieet, voldoende vitamine D en het aanpakken van wrok, woede, verdriet en verlies. 

Wat ik wil dat vrouwen moeten weten, is dat deze twee borsten niet twee potentieel pre-maligne afwijkingen zijn op je borstkas. Het probleem met onze screenings - of het nu tomosynthese is of mammogrammen - is dat ik het zaken vind die nooit een probleem zouden worden. En dan loop je daar met je roze lintje. Je doet mee aan een hardloopwedstrijd, denkende dat je zou kunnen dood gaan aan borstkanker, terwijl je daar nooit aan dood gaat.'

Thermografie

Dr. Northrup: 'Thermografie is een functionele test en het kan je geen pijn en kwaad doen. Ik bedoel, we weten dat als je 10 jaar lang elk jaar een mammogram laat maken je verzekerd bent van een biopsie. Dit is niet gunstig. Dat zijn geen veilige procedures. Maar een thermogram is een volledig veilige procedure. Het meet de warmte van je borsten. We weten dat bijna alle kankers beginnen als cellulaire ontsteking. Dat zorgt voor warmte.
En dat is net zoiets als dat je op je duim slaat die  warm en rood wordt.

Een thermogram meet iets wat al gebeurt, namelijk de bloedtoevoer naar de borsten. Je kunt de patronen te volgen in een bepaalde periode. Als er een ontsteking is, kun je beginnen om je levensstijl aan te passen.
Na verloop van tijd zal je een verandering in je thermogram zien, vaak binnen drie tot zes maanden. Wat mij betreft is dat preventie.

Ik zal niet zeggen: 'Doe alleen thermografie. Er is een plaats voor mammografie en tomosynthesis,
die waarschijnlijk de mammografie zal vervangen.' (Digitale borst tomosynthesis (DBT) kan een hogere diagnostische nauwkeurigheid geven in vergelijking met conventionele mammografie. In DBT, zoals bij mammografie wordt compressie (platdrukken) gebruikt om de beeldkwaliteit te verbeteren en de stralingsdosis te verminderen. red.)

'Een goede arts-thermograaf ziet een abnormaal patroon. Als ze dat zien dan zullen ze altijd adviseren een mammogram te laten maken. Vergeet niet dat het lang duurt voordat een cel zich zo vaak heeft gedeeld dat het zichtbaar is op een mammogram. Dan kun je al te maken hebben met een echte invasieve borstkanker.

Wat als we die patronen eerder konden zien in de borsten, lang voordat er sprake was van kanker? Op een mammografie, tomografie of wat dan ook, zie je dit niet. Dat is waar ik denk dat de toekomst ligt in de borstgezondheid. Want je kunt meekijken en zien dat het er goed uit ziet. Of als ze er niet goed uit ziet, dan kun je in actie komen. 

Je kunt beginnen om je vitamine D op optimaal niveau te brengen of kelp nemen. Borstweefsel heeft jodium nodig (zit in kelp). Dit zijn nog maar twee dingen die een vrouw kan doen om haar risico's te verlagen.'

Tips voor een goede borstgezondheid

 • Eet geen suiker, in welke vorm dan ook.
 • Optimaliseer je vit. D inname, je K2 en jodium (jodium haal je uit Kelp).
 • Zorg dat je borsten geen toxines vasthouden en masseer ze elke keer dat je onder de douche staat met LIEFDE. masseer ook je oksels, daar waar lymfe zit en het borstbeen en de sleutelbeenderen. Zorg dat je je borsten ziet als een vrouwelijk deel van je zelf, raak ze met liefde aan. Borsten zijn geen aanhangsels aan onze borstkas die een voorstadium van kanker zijn. Onze borsten zijn mooi, aandoenlijk, zacht, moederlijk, prachtig om te zien en sexy. Door je borsten zo aan te raken doe je geen zelfonderzoek maar raak je gewend aan de structuur en de gevoeligheid.
 • Eet geen geroosterd vlees met zwarte randjes. Dat is Acrylamide, een carcinogene stof.
 • Eet geen soya, in bepaalde lichaamsprocessen kan dit zorgen voor celmutaties.
 • Zorg voor een goede bloedsuikerspiegel, vermijd het eten van suiker, doe aan sport en neem regelmatig kaneel.
 • Zorg voor een goed gewicht.
 • Neem elke dag groene groentes, in je dieet of in een groene smoothie.
 • Zorg voor een goede aanvulling van Omega 3, liefst uit Krill.
 • Kurkuma (liefst in combinatie met olie en zwarte peper om goed op te kunnen nemen) is een anti-agiogenese kruid. Wat wil zeggen dat het de verkeerde bloedvatengroei rond tumoren tegengaat.
 • Drink geen alcohol of liefst weinig.
 • Geef borstvoeding voor tenminste zes maanden.
 • Vermijd bh’s met ijzeren beugels.
 • Vermijd elektronische velden zo veel mogelijk. Doe b.v. de elektrische deken uit. Denk ook aan een waterbed, zet die 's nachts ook uit. Leg geen telefoon naast je bed en doe 's nachts de WIFI uit.
 • Probeer de pil te vervangen voor een andere anti-conceptie. Doe eens onderzoek naar een pessarium.
  Elke vrouw die de pil gebruikt zou jaarlijks (ongeacht de leeftijd!) haar borsten moeten laten screenen met thermografie.

Borstgezondheid begint als je borsten volgroeid zijn. Rond je 23e jaar zou je kunnen beginnen met het laten maken van een thermogram. Laat het idee los dat je je pas hoeft te laten onderzoeken op je 50ste jaar.
Die leeftijd komt door het gebruik van mammografie, dat kan nl. niet eerder dan je 50ste omdat de borsten slap moeten zijn voor het onderzoek. Dat is niet preventief maar zoeken naar tumoren. Thermografie is preventief kijken naar de borstgezondheid.

Gerelateerde artikelen

FemNa40