Juni, de maand van de verzakking

Een verzakking is niet iets wat alleen aan de Nederlandse vrouw is toebedeeld. Het komt bij heel veel vrouwen voor over de hele wereld. 

En dan zie je dat bepaalde bevolkingsgroepen meer last hebben dan andere. Blanke vrouwen hebben meer last dan negroïde vrouwen.

Verzakkingsproblemen blijken bij Nepalese vrouwen meer voor te komen dan bij vrouwen in bijvoorbeeld het westen van de wereld.

 

In Amerika is iemand die erg actief is om de kennis bij vrouwen over verzakkingen te vergroten. De organisator is Sherrie Palm en is gepassioneerd om vrouwen zo goed mogelijk voor te lichten.

Verzakkingen komen veel voor. In de groep vrouwen tussen de 45 en 85 jaar waarnaar ik zelf onderzoek heb gedaan, blijkt 12% verzakkingsklachten te hebben en 21% een aantoonbare verzakking.

Het blijkt bovendien dat relatief weinig vrouwen op zoek gaan naar hulp. Maar wat wel bijzonder is, is dat de zoekterm waarop mensen zoeken naar informatie op de site bekkenbodemonline.nl is ‘verzakking’ en ‘wat kan ik er zelf aan doen’.

De komende drie weken zal ik verschillende aspecten van de verzakking (soms nog een keer) bespreken:

Een verzakking, wat is het en wat zakt er dan?
Als we praten over een verzakking denken we al gauw dat het gaat over een verzakking van de baarmoeder, maar er zijn heel veel verschillende vormen van verzakkingen. Zo kunnen alle organen in het kleine bekken van de vrouwen uitzakken:

  • de blaashals
  • de blaas
  • de baarmoeder
  • de dikke darm
  • de dunne darm
  • de top van de vagina (als de baarmoeder verwijderd is)


Soms alleen de blaas, soms alleen de darm, maar regelmatig ook de combinatie van verschillende organen die tegelijkertijd langzaamaan naar beneden komen.

Wat zijn oorzaken van een verzakking?

Er zijn verschillende oorzaken en ook hier weer combinaties van oorzaken te benoemen: leeftijd, bevallingen, zwak bindweefsel, zwakke bekkenbodemspieren, eerdere operaties in dit gebied en regelmatig zwaar tillen, zijn een paar belangrijke oorzaken.

Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een beroep hebt waar je zwaar bij moet tillen zoals in de zorg of in de winkel loop je meer risico. Ook als je moeder verzakkingsklachten heeft of heeft gehad heb je meer kans op het ontwikkelen van verzakkingsklachten. Als je goed kijkt, zie je dat er aan veel dingen niets te doen is: het feit dat je moeder het heeft, de bevalling, de leeftijd…

Gelukkig is er ook een belangrijke factor waar we wel zelf iets aan kunnen doen en wat ook belangrijk is:
we kunnen al in een vroeg stadium in ons leven in de gaten krijgen wie meer risico loopt en wie minder.
En als je dat weet, kun je bijtijds je maatregelen nemen.

Loop ik meer risico?

Er zijn drie belangrijke factoren die je kunnen aangeven of je meer risico loopt:

  • Het zien en/of voelen van een balletje in je vagina als je zwanger bent
  • Regelmatig zwaar lichamelijk werk verrichten
  • Een moeder met een verzakking


Het is juist de combinatie van deze drie factoren die op latere leeftijd bijna de helft van het aantal verzakkingen kan verklaren. En als je in je periode van zwangerschappen en bevallingen zit, is dat iets wat je je goed moet realiseren. Het goed gebruiken van je bekkenbodem is dan superbelangrijk.

Hoe kun je merken dat je een verzakking hebt? Welke klachten horen daarbij?

De belangrijkste symptomen van een verzakking zijn het voelen en/zien van een balletje in je vagina. Dat kan een zwaar gevoel in de vagina opleveren die met name aan het einde van de dag opspeelt of na een paar uur zwaar werk. De klacht wordt weer minder als je even gaat liggen. 

Voor een verzakking van de verschillende organen zijn er ook specifieke symptomen die daarbij horen:

  • Als je blaas verzakt (dat betekent dat de blaas en/of blaashals in de voorwand van de vagina zakt) kan het gebeuren dat je na het plassen denkt klaar te zijn, maar dat er bij het gaan staan opnieuw nog wat urine komt.
  • Als je dikke darm is verzakt (in de achterwand van de vagina) moet je soms helpen om je ontlasting eruit te krijgen door tegen de achterwand van de vagina aan te duwen.
  • Als je dunne darm verzakt is (die achter de baarmoeder naar beneden komt) heb je vaak last van wat we
    ‘loze aandrang’ noemen. Je hebt aandrang en denkt naar het toilet te moeten maar er komt niets als je naar het toilet gaat.
     

Volgende week sta ik stil bij de verschillende behandelopties.

Gerelateerde artikelen

FemNa40