De vele functies van je bekkenbodem

Wel eens gehoord van de bekkenbodem? En nee, ik bedoel niet via Radar, maar gewoon, je bekkenbodem. Als die ‘t goed doet heb je geen problemen met plassen, poepen en vrijen. Maar o wee als er wat mis is. En, urineverlies is niet iets wat gewoon hoort bij ouder worden. Het is iets waar je zelf iets aan kunt doen!

Er is veel informatie beschikbaar op diverse sites, in artikelen in tijdschriften en via websites van behandelaars of de patiënten vereniging. Maar vaak zien we door de bomen het bos niet meer.

Juist daarom start ik deze blog op FemNa40. Zodat je de informatie wat meer geordend krijgt en je je vragen kunt stellen en ik daar goed op kan inspelen.
Vandaag dus een eerste blog voor iedereen die een bekkenbodem heeft en niet goed weet waar die spieren voor dienen en waarom ze steeds meer in de belangstelling staan.

Bekkenbodemspieren

Bekkenbodemspieren zitten onderin je bekken en hebben daardoor belangrijke taken. Taken waar je de hele dag mee te maken hebt. Deze spieren zijn niet alleen bij vrouwen aanwezig!

1. Dragen
De bekkenbodem draagt de organen in het kleine bekken: de blaas en de darmen en bij vrouwen ook nog de baarmoeder.
Juist omdat we rechtop staand door het leven gaan, heeft de zwaartekracht een belangrijke negatieve rol op deze functie.
De bekkenbodem moet als het ware tegenkracht bieden tegen het uitzakken van de organen.

2. Sluiten
We hebben met elkaar afgesproken dat we niet overal kunnen plassen en ontlasten waar het ons uitkomt. Dat betekent dus dat we ook als we aandrang voelen de organen moeten afsluiten, totdat we op het toilet zitten. Dat klinkt simpel, maar is voor veel mensen toch een groot probleem. Als dat niet lukt is iemand immers incontinent voor urine of ontlasting.

3. Openen
Ook het omgekeerde is dus nodig! Als we naar het toilet gaan is het ook fijn dat je goed leeg kunt plassen of ontlasten. Dat klinkt logisch, maar geeft toch regelmatig problemen. De bekkenbodem moet dus goed kunnen ontspannen om dit voor elkaar te krijgen.

4. Bloedsomloop
Door het gebied van de bekkenbodem lopen grote bloedvaten, die buik en benen voorzien van bloed. Spieren zorgen door aan- en ontspannen dat het bloed door het lichaam gepompt worden.

5. Seksualiteit
Je bekkenbodemspieren worden door sommigen ook wel je seksspieren genoemd. Gezonde bekkenbodemspieren zorgen dat de bloedtoevoer in de vagina toeneemt, de vagina vochtiger wordt en er een gezonde spanning in de vagina ontstaat, die het seksleven verbeteren. Maar het omgekeerde kan dus ook: als je bekkenbodemspieren niet goed kunnen ontspannen, kan het ervoor zorgen dat de vrouw pijn krijgt bij het vrijen en dat een orgasme niet wil lukken. Bij een man kan het ervoor zorgen dat een erectie minder wordt.
Maar wat als er problemen zijn? Hopeloos? Nee, natuurlijk niet! Ik zal stap voor stap de tips en tricks bespreken waar je verder mee kunt.

Laten we afspreken dat je nu eerst op zoek gaat naar je eigen bekkenbodemspieren, probeer ze te vinden en de spanning ervan te herkennen.

Volgende keer bespreek ik de trucs om de bekkenbodem te kunnen vinden en hoe we ermee aan de slag kunnen.

Als  je vragen hebt of wilt reageren: graag! Ik zal je antwoorden zo snel mogelijk beantwoorden en eventueel bespreken in een volgende blog. Als je vragen prive zijn, mail dan naar marijke@profunduminstituut.nl.

Wil je deze blog forwarden naar je eigen netwerk? Dank je wel! Laten we met elkaar proberen om bekkenbodemproblemen bespreekbaar te maken. We kunnen er zelf wat aan doen. Nieuwsgierig? Kijk eens op de app bekkenbodem.

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiënten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40