Een mandarijnennetje tegen een verzakking

Heel veel vragen zijn er deze week na de uitzending van Radar over het CE keurmerk voor medische materialen.

Deze keer ging het niet over dokters maar vooral over hoe een CE keurmerk verkregen wordt en hoe eenvoudig het lijkt om een mandarijnennetje op de markt te brengen.

Wonderbaarlijk en stuitend dat dit in Europees verband eenvoudig lijkt te kunnen.

 

Gevolg is dat we veel ongeruste patiënten in de behandelkamer krijgen: Kunt u het uitleggen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet kan. Gelukkig zijn er nu goede ontwikkelingen gaande in de gynaecologie die ook van hun kant kijken wat wel en niet verstandig is om te doen.

Maar ook zonder matje kun je pijn krijgen en houden. Een foute houding, emotionele klappen te verwerken krijgen, stress op de werkvloer of gewoon stress thuis. Ook een val op je stuit. Recent of misschien al wel vele jaren geleden.

Overactieve bekkenbodem

Vaak resulteert dit in een bekkenbodem die harder werkt dan dat de bedoeling is. Overactief noemen we dat en het betekent vaak dat je pijn krijgt bij het vrijen of heel vaak een blaasontsteking, moeizaam kunnen leegplassen of obstipatie. Je hebt dan een bekkenbodem die niet ontspant op het moment dat wij het toch wel handig vinden dat ie dat doet.

Een overactiviteit op de bekkenbodem kan ook gewoon ontstaan na een operatie in dat gebied. Als je wakker wordt en het doet daar pijn gaat je bekkenbodem vaak juist spannen als afweer tegen de pijn. Zonder dat je het in de gaten hebt.

Het lijkt er een beetje op alsof je bij de tandarts zit. Het gaat zeer doen en je knijpt met je handen in de leuning en je benen beginnen ook te spannen. Herken je dat? En maak nu eens een flinke vuist. Zie je hoe wit je handen worden? Daar komt dus even niet zo veel bloed en het betekent al snel dat je je vuist weer moet ontspannen.
Zo komt er weer bloed bij en dus ook zuurstof en dat heeft het lichaam ook nodig om te herstellen.

Ontspannen

Bij pijn is het dus belangrijk om te ontspannen. Als je bijvoorbeeld pijn hebt in je lage buik of bekkenbodem moet je proberen om juist naar je pijn toe te ademen. Dat is lastig maar werkt wel. Een handige truc is bijvoorbeeld om je wokkeloefening te doen.

Luister maar eens naar de app oefenaudio bij ontspanning. De oefening helpt om je ademhaling zo laag mogelijk te krijgen oftewel een mooie buikademhaling.
Hierdoor kun je ook je bekkenbodemspieren beter ontspannen. Met of ook zonder operatie.

Vandaag zag ik bijvoorbeeld Aafke. Aafke heeft al heel lang pijnklachten. En al vragend en pratend vertelt ze dat ze eigenlijk niet beter weet dan dat het pijn doet in haar bekkenbodemgebied.

  • Ja, ze heeft moeite met leegplassen, maar dat heeft toch iedereen?
  • Ja, ze heeft soms last van obstipatie
  • Ja, ze heeft altijd pijn bij het vrijen, maar dat heeft toch iedereen?

 

Ja, er zijn ook altijd wel rugklachten. Dat kwam omdat ze de kleine kinderen zo vaak moest tillen. Maar ze realiseerde zich de laatste tijd dat dat eigenlijk niet meer gebeurt. De kinderen zijn groot genoeg.
 En toch is er pijn. Altijd maar pijn.
 Alles heeft ze verteld. En dan komen er van mijn kant nog een paar vragen.

Is er veel stress in je leven? ‘Ja, dat maak ik er zelf van. Ik stel nogal hoge eisen aan mijzelf. Wil een perfecte mama, echtgenoot en werknemer zijn en dat valt niet altijd mee’.

Heb je nare dingen meegemaakt op seksueel gebied? ‘Nee, gelukkig niet’.

Ben je wel eens op je stuit gevallen? ‘Ja, twee keer achterover keihard op mijn stuit en ik heb ook zeker twee keer geprobeerd om de traptreden te tellen met mijn stuit’.


Langzaam wordt de tijdlijn duidelijk, De stuittrauma’s dateren deels al van lang gelden, maar deels ook vrij recent. De stuit stond dus niet goed en dat deed veel pijn.

Aafke is maximaal haar bekkenbodem gaan spannen, de hele dag. Gewoon omdat het daar zo’n pijn deed.
 En als we dan haar drang naar perfectie erbij zetten dan is het plaatje compleet. 
Het onderzoek bevestigde wat we dachten en we gaan met elkaar aan de slag.

Eerst de stuit weer op zijn plek, de bekkenbodem (en de rest!) ontspannen, de houding corrigeren en vooral ook nadenken over haar persoonlijke rol wat betreft de perfectie. 
De weg wordt intensief voor Aafke, maar ze gaat goed gemutst de deur uit. Eindelijk helderheid! 

Gerelateerde artikelen

FemNa40