Vakantie

Het is altijd een rare periode: de een komt, de ander gaat.

Je bent toe aan een welverdiende vakantie.

Maar er is ook een grote groep die niet op vakantie gaat of de kans heeft om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.

 

En weet je wat: zij genieten nu ook omdat het niet druk is op de weg. Geen files op de weg, geen files in de supermarkt. Geen hectiek op het werk... mmm dat valt te bezien, want we doen het werk ook van de collega die op vakantie is.

Vakanties zijn prima

Ons lijf heeft behoefte aan rust. Onze geest heeft behoefte aan rust. Relatieve rust want in de vakantie gaan we ook wandelen, fietsen, bergen beklimmen, steden bekijken, boeken lezen, we voeden onze geest ook met andere dingen. En als het goed is, komen we uitgerust en opgeladen weer thuis.

Nu heb ik al vaker gesproken over de relatie tussen de bekkenbodem en de psyche. En dat spanningen een grote rol spelen bij de functie van de bekkenbodem. Moet de bekkenbodem dan ook een bewuste vakantie hebben?

Misschien is dat wel zo. Misschien is het ook goed om oefenprogramma’s even los te laten en even rust te hebben met alles. Het is immers ook fijn dat de kinderen even niet naar school hoeven, naar zwemles,
naar muziek of naar sport. Even alle druk van de ketel.

Kan dat kwaad voor je bekkenbodem?

Je hebt vast de gewoonte al om bij hoesten en tillen je bekkenbodemspieren aan te spannen en zolang je dat blijft doen, is het oké. Dus als we het hebben over druk van de ketel halen, is dat eigenlijk geen goede opmerking. Een stevig oefenprogramma volgens mij kan wel even een tandje lager maar druk opvangen blijft wel handig om vol te houden.

En als we het over die druk hebben... hard drukken omdat je ontlasting eruit moet, is dan ook niet handig,
maar dat gebeurt ons maar al te vaak als we op vakantie zijn. We zweten meer (als het goed is), eten anders en bewegen zeker de eerste dagen minder. Het reizen alleen al betekent veel zitten want wandelen naar Spanje of Zuid-Frankrijk doen we toch ook niet.

Bewegen is dus goed. Genoeg vocht innemen dus ook. En ja, dan hoop ik natuurlijk dat je ook in staat bent om met de kinderen op een trampoline te gaan springen... Al geprobeerd? Of nog even maar niet, maar is er een lekker zwembad? Dat is veilig en kan dus meestal wel.

Bij bekkenbodemspieren die te strak gespannen staan, is dit misschien een mooie tijd om echt rust te nemen.
Af en toe eens goed te ontspannen, je buikademhaling te gebruiken als je lekker aan het zwembad ligt of op het strand. Of heerlijk in een hangmat hangt.

Voor wie al op vakantie is geweest... hoe is het verlopen? En dan bedoel ik in dit verhaal vooral: hoe ging het met je bekkenbodem?  Welke trucs heb je toegepast om toch zoveel mogelijk de dingen te kunnen doen die je wilde doen?

Weet je waarom ik dat wil weten?

Gewoon om anderen nog meer supertips te kunnen doorgeven. Als je het niet openbaar wilt doen dan kan het natuurlijk weer op info@profunduminstituut.nl

Foto


 

Gerelateerde artikelen

FemNa40