Vermijd maagzuurremmer bij rauw voedsel

Als je maagzuurremmers slikt, is het niet verstandig om rauw voedsel te eten.

Het blijkt dat door deze te slikken er steeds vaker voedselinfecties ontstaan. 

 

Onderzoek

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er een verband bestaat tussen sommige maagzuurremmers en infecties met de Campylobacter bacterie. Het gaat daarbij om de zogenoemde protonpompremmers.

Ongeveer 300 van de 1.100 ziekenhuisopnamen in verband met een voedselinfectie zou veroorzaakt worden door het slikken van maagzuurremmers in combinatie met het eten van rauw voedsel. De verklaring daarvoor is eenvoudig. De protonpompremmers in de medicatie zorgt ervoor dat de maaginhoud minder zuur wordt. Juist het zuur in de maag is nodig om bacteriën, die op voedsel zitten, te doden.

De bacteriën overleven daardoor de weg door de maag beter en kunnen vervolgens in de darmen een infectie veroorzaken. Iedereen die maagzuurremmers slikt doet er verstandig aan de bijsluiter te raadplegen en te bekijken of het rotonpompremmers zijn. Indien dat het geval is geldt het advies om rauw vlees, rauwe vis en producten met rauwe melk te laten staan.

Ook het druipvocht van bijvoorbeeld ontdooide kip kan gevaarlijk zijn. Bij het bereiden van maaltijden geldt dat je altijd je handen moet wassen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Keukengerei dient direct na gebruik met heet water en afwasmiddel te worden schoongemaakt. Gebruik niet hetzelfde keukengerei voor het bewerken van rauw vlees als voor het controleren of opscheppen van gaar eten.

Scheidt rauw vlees in de keuken ook tijdens het bereiden van de overige ingrediënten, gebruik dus bijvoorbeeld niet dezelfde snijplank. Bak vlees altijd door en door gaar.

Overigens dient een voedselinfectie niet te worden verward met een voedselvergiftiging. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen en parasieten de veroorzaker, terwijl bij een voedselvergiftiging giftige stoffen de boosdoeners zijn.

Bij een voedselinfectie ziin diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts de belangrijkste symptomen. Ze kunnen ontstaan vanaf acht uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms duurt het zelfs enkele dagen voordat de klachten optreden. Doorgaans zijn de problemen na hooguit drie dagen voorbij.

Lijfengezondheid

FemNa40