Wie draagt welk hoedje op Prinsjesdag

De rituelen van Prinsjesdag… Een ritje in de Gouden Koets, de balkonscène, het dragen van een opvallende hoed door de dames en de Troonrede in de Ridderzaal.

Erica Terpstra heeft hier een grote rol in gespeeld bij het ontstaan in deze zo opmerkelijke vrolijke traditie.

 

Erica Terpstra mocht in 1977 als pas gekozen Kamerlid van de VVD de troonrede bijwonen. Zij besloot toen als een soort eerbetoon aan de toenmalige Koningin Beatrix een hoed te dragen.

Die bewuste Prinsjesdag droegen van de 21 vrouwen (die in de tweede kamer zaten) maar 3 een hoed.
Zij was teleurgesteld en vond het een grijze massa.


Foto: www.isgeschiedenis.nl/
 

Officiële gelegenheden

Erica Terpstra bracht haar studententijd door in de stad Leiden, waar ze vier jaar sinologie studeerde.
Het dragen van een hoed bij officiële gelegenheden was heel gewoon in de Leidse academische wereld.

Na Prinsjesdag 1977 vroeg de oud-zwemkampioene zich hardop af: ‘Als je in Den Haag op Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wél?’

Veel vrouwelijke parlementariërs namen deze vraag ter harte in de daarop volgende jaren. In de Ridderzaal op de derde dinsdag van September zul je geen vrouw meer zien zonder een prachtig stuk kunstwerk op het hoofd.

Politiek statement

Verschillende politici gebruiken deze hoedenparade niet alleen om esthetisch op te vallen, maar om aandacht te vragen voor actuele thema’s of de eigen politieke agenda.

Een voorbeeld hiervan is voormalig SP-Kamerlid Krista van Velzen, die in 2008 rondliep met een anti-bonthoed. Het hoedje toonde het lichaampje van een pelsdier, gemaakt uit ‘spijtbont’ (bont dat mensen na de aankoop terugsturen omdat ze spijt hebben van hun aankoop).

In 2005 wist Van Velzen te verrassen met een hoed van acht kilo, gevormd uit autobanden, om haar anti-asfaltbeleid onder de aandacht te brengen.

Marianne Thieme, lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Dieren, weet ook statements met haar hoeden te maken. Zo droeg ze in 2010 een zwarte koksmuts met daarop de tekst ‘Fish Free Fridays’.

In tegenstelling tot de Rijksnota die 'bijna' altijd uitlekt, zijn de hoeden van de dames elke Prinsjesdag weer een verrassing.

Wie draagt dit jaar de meest opvallende, misplaatste of dramatische hoed in de Ridderzaal? We zullen het ongetwijfeld snel weten.

Foto boven:  tiptileopschool


 

Gerelateerde artikelen

Comfortabele luxe

Door:

Seizoenen vervagen of beter gezegd; pakken lang niet meer zo uit zoals van ze verwacht wordt. Zeker de laatste jaren niet! Winters komen laat op gang.

Lees verder

FemNa40