Vrolijke tassen met een boodschap

Zoals een kind met een potje klei begint en vanuit de stemming van het moment een beer, een kasteel of een abstracte vorm maakt, zo speels ontwerpt Belgische Cécile De Jaegher haar handtassen.

Vanuit een basisidee - een vorm, een zin, een dier, een lied - maakt zij een eerste ontwerp waaruit de inspiratie over de andere stukken vloeit.

 

Een selectie uit haar sprankelende collecties van kleurrijke en zeer persoonlijke tassen is van 26 augustus tot en met 2 november 2014 voor het eerst in Nederland te zien in de expositie ‘VII by Cécile De Jaegher’ in Tassenmuseum Hendrikje. 

Vrolijke vogels

De collectie ‘Vogels’ laat goed zien hoe Cécile De Jaegher werkt. Zij laat zich voor haar collecties graag inspireren door de natuur: bloemen, vogels, vruchten, vlinders. Van deze vormen maakt zij clutches of avondtassen en past het basisidee vervolgens toe op andere artikelen.

Zo begon de Vogels-collectie simpelweg met een ekster die dagelijks haar tuin bezocht toen haar kinderen klein waren en zij veel thuis was. De vogeltassen zijn tot in het kleinste detail met zichtbare liefde voor het ambacht uitgewerkt tot kleine kunstwerken in leer. De eigenwijze uitdrukkingen van de vogels geven elke tas een eigen karakter en een grote vrolijkheid.

Exotisch maar niet frivool

Ook de tassen uit Cécile De Jaegher’s collectie ‘Exotic’ maken een zonnige indruk, met hun bonte kleuren en exotische fruitvormen. Toch is het thema allerminst frivool. ‘Bij deze collectie was ik bezig met het besef dat onze groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook wat wij dragen, ergens vandaan komt en dat wij de verantwoordelijkheid hebben om daar bewust mee om te gaan.

Het stelt mij bijvoorbeeld enorm teleur hoe onverschillig mensen soms staan tegenover de oorsprong van hun kledij. Maar omdat ik altijd positief blijf, benader ik ook dit onderwerp op een ludieke manier.’

Inspirerende slagzinnen

Naast de echte handtassen bevatten de collecties van VII ook eenvoudiger vormgegeven pochettes, portemonnees en iPad-sleeves, vaak met inspirerende slagzinnen. De ‘Dream’-collectie bijvoorbeeld heeft wolkjes als thema en de tasjes zijn voorzien van de slagzin ‘I have a dream’. Daarmee wil Cécile De Jaegher de bezitter van de tas letterlijk iets meegeven: ‘De teksten zijn de neerslag van een recente persoonlijke ervaring.

Ik hoop dat iemand anders die ook zoiets beleeft zich minder eenzaam voelt als hij of zij het tasje ziet en vasthoudt. Ik verbeeld mij graag dat mijn tassen hun bezitter een soort kracht geven, op dezelfde manier waarop rituele objecten in primitieve beschavingen als dragers van de natuurkrachten worden gebruikt.’

VII by Cécile De Jaegher

VII by Cécile De Jaegher werd in 2007 opgericht. Cécile De Jaegher koos het nummer VII (ofwel sept, Frans voor zeven, uitgesproken als ‘set’) omdat zij het zevende kind is in een familie van zeven. Zij volgde de Mode Academie in Antwerpen en studeerde af in 2005. Daarna werkte zij enige jaren bij kledingontwerper Jean Paul Knott en vervolgens voor een commercieel tassenmerk in Antwerpen.

De productie daarvan werd uitbesteed in China en Azië, hetgeen Cécile De Jaegher aan het denken zette. Met haar eigen merk koos zij daarom bewust voor een aanpak met respect voor het ambacht en de menselijke inbreng. VII wordt 100% in een atelier in Brussel gemaakt, van de eerste tot de laatste stap. Als materiaal wordt lamsleder van gecertificeerde Franse leveranciers gebruikt.

Gerelateerde artikelen

FemNa40