Nee! leren zeggen

We worden de overstelpt met artikelen in de media over het onderwerp kindermisbruik. 

Het is helaas een feit dat ongeveer 1 op de 5 kinderen slachtoffer is van kindermisbruik.

 

Hoe ga je daar als ouder mee om aangezien het geen makkelijk onderwerp is om met je kinderen te bespreken. Het belangrijkste dat wij onze kinderen kunnen meegeven is: 'Nee' of 'dat wil ik niet' leren zeggen waarmee een hoop ellende kan worden voorkomen.

Grenzen

Voor kinderen en jongeren is het heel belangrijk dat zij hun grenzen kunnen aangeven en ouders kunnen daaraan bijdragen vanaf het moment dat kinderen kunnen praten. Leer je kinderen van kleins af aan 'nee' te (mogen) zeggen wanneer zij iets niet willen of niet leuk vinden.

Kinderen moeten leren hun grenzen aan te geven zodat zij niet door anderen gepest of zelfs misbruikt worden. De meeste mensen hebben goede bedoelingen. Het is belangrijk dat je een kind helpt de verkeerde situaties te herkennen en op een goede manier te reageren.

Informatie

Probeer op een luchtige manier met je kinderen te praten over dit voor ons vaak beladen onderwerp. Informatie en openlijk praten over deze zaken helpt een kind situaties die bedreigend zijn beter te herkennen en een grens te stellen.

Het zal je kind ook motiveren dat als er iets naars gebeurt erover met je te praten. Het spreekwoord:
Jong geleerd is oud gedaan, zegt voldoende. Kinderen zullen dan ook niet het gevoel krijgen dat het taboe is om hierover te praten en/of denken dat zij zelf iets fout hebben gedaan.

De meeste kinderen hebben hier namelijk last van en voelen zich vaak schuldig over datgene wat er is gebeurd.

Onderstaand 5 belangrijke boodschappen die wij onze kinderen kunnen meegeven:

 • Een kind is de baas over zijn of haar eigen lichaam. Vertel je kind dat niemand zijn of haar lichaam mag aanraken als het dat niet wil. Niet alleen vreemden, maar ook geen vrienden of familieleden.

 • Er is een verschil tussen goed aanraken en slecht aanraken. Vertel aan jonge kinderen dat niemand hem/haar aan of onder zijn/haar ondergoed mag aanraken en dit altijd met jou kan bespreken. Ook kijken naar de geslachtsdelen is niet goed.
   
 • Zeg Nee als aanraken niet goed voelt. Vertel een kind dat als iemand hem/haar wil aanraken op een manier dat niet goed voelt dat het dit contact altijd mag weigeren. Een kind mag altijd zeggen: Nee, doe het niet!
  Het mag weglopen uit de onveilige situatie en vertellen wat er gebeurd is.
   
 • Er is een verschil tussen goede geheimen en slechte geheimen. Daders intimideren vaak kinderen om het misbruik geheim te houden. Het is dan ook erg belangrijk om je kind duidelijk te maken dat het met jou altijd over dit onderwerp kan praten en dat je niet boos zult worden.
  Vertel het kind dat er goede geheimen en slechte geheimen zijn. Een goed geheim is bijvoorbeeld een verrassing. Een slecht geheim is een geheim waardoor het kind zich ongemakkelijk, angstig of verdrietig voelt. Vertel je kind dat hij/zij altijd met je kan praten over slechte geheimen.
   
 • Ga niet met vreemden mee. Deze boodschap geven veel ouders al mee aan hun kinderen. Vertel er echter wel bij dat de meeste mensen goed zijn om hen niet onnodig bang te maken. Het is belangrijk dat kinderen weten dat zij niet zomaar met vreemden of bekenden meegaan en zij dit altijd aan een van de ouders moeten vragen en dat zij nooit snoepjes of cadeautjes aannemen van vreemden.
  Leer het kind dat als het bang is in een bepaalde situatie het zoveel mogelijk herrie mag maken om de aandacht van anderen te trekken. Ouders/verzorgers moeten altijd weten waar en wanneer kinderen ergens naartoe gaan en met wie.
   

Laten we misbruik voorkomen en onze kinderen behoeden voor levenslange trauma’s en ellende door hen van jongs af aan te leren hun grenzen aan te geven.

Doe jij mee? Steun dan ook de Stichting Kindermisbruik Nee!      

Bron: Stichting Kindermisbruik Nee!

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40