Kinderogen worden bijna nooit gemeten

Bijna een kwart van de ouders heeft geen idee wat de status is van het zicht van hun kind en bij een derde van de kinderen zijn de ogen nooit gemeten.

 

Dit blijkt uit onderzoek van Pearle Opticiens in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland onder 750 ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Voor meer dan de helft van de kinderen is het meer dan een jaar geleden dat hun zicht werd getest.

'Goed zicht is belangrijk, juist in het verkeer', aldus Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.

Ontdekken

Driekwart van de ouders geeft aan dat zij zelf primair verantwoordelijk zijn voor het ontdekken van slecht zicht bij hun kind. De realiteit blijkt echter anders. Wanneer een kind slecht ziet, wordt dit meestal opgemerkt door het kind zelf, de schoolarts of de docent.

De ouders geven aan dat het opmeten van het zicht niet in hun systeem zit en dat zij niet weten waar ze terechtkunnen. Opvallend is dat brildragende ouders slecht zicht bij hun kinderen niet eerder signaleren.

'Ouders zijn nog onvoldoende op de hoogte van hoe zij zichtproblemen kunnen opsporen bij hun kind',
vertelt Kim Wensing, optometrist bij Pearle Opticiens. 'Zeker voor schoolgaande kinderen is het belangrijk dat ouders een oogje in het zeil houden.

Op jonge leeftijd verandert het lichaam voortdurend, zo ook de sterkte van het oog. Merk je als ouder dat je kind het hoofd schuin houdt tijdens het lezen of soms met zijn of haar ogen knijpt? Dan is een oogmeting op korte termijn aan te raden'.

Controleren

Ook wanneer er geen klachten zijn, adviseren oogartsen om kinderogen minimaal één keer per jaar te laten controleren. Kinderen onder de zes jaar kunnen daarvoor terecht bij een oogarts of een orthoptist.

Vanaf zes jaar kunnen kinderen voor een oogmeting terecht bij een optometrist en vanaf twaalf jaar bij een opticien.

Bron: Gezondheidsnet

FemNa40