Onmisbare tips voor jonge moeders in spé

Of je nu in de beginfase van je leven bent of je bent iets ouder, misschien zelfs wel rond de veertig.

Zwanger zijn en moeder worden, is iets heel bijzonders. Het is alsof je een fase afsluit en je een andere weg inslaat.

 

Hiermee wil ik absoluut niet aangeven dat je - als je geen kinderen wilt hebben of als je geen kinderen kunt krijgen - niet meetelt. Ik wil ook niet zeggen dat je iets mist.

Iedereen moet dat zelf weten en het is niet aan mij (of een ander) om daar een oordeel over te hebben. Wat ik al eerder aangaf: laten we wat minder op een ander letten en wat meer op onszelf.

Zwanger!

Maar afijn, je bent zwanger en je wereld staat - letterlijk - op zijn kop. Voor het gemak maak ik geen onderscheid in leeftijd van de ‘moeder to be’. Er moet nagedacht worden over positiekleding (naar woord trouwens, bah!), kinderbedjes, babykleding in soorten en maten.

Je moet je bezighouden met allerlei eisen waaraan je kinderkamer en trouwens zelfs je hele huis aan moet voldoen van de kraamzorg.

Klossen en kraammatrassen

Ineens ben je bezig met woorden als ‘klossen’ (say what?!? dat zijn verhogingen voor onder je eigen bed mocht je een thuisbevalling wensen), ‘kraammatrassen’. Je moet je zwangerschap doorgeven aan je ziektekostenverzekering. Je aanmelden bij een kraamzorgorganisatie.

Wil ik in het ziekenhuis bevallen? Heb ik dan een indicatie? Wil ik borstvoeding gaan geven? Je zou als jonge moeder in spé bijna door de bomen het bos niet meer zien.

Laat je niet gek maken en… luister naar je (moeder)gevoel

Heel belangrijk in dit alles. Laat je niet gek maken door de stroom aan informatie die op je afkomt. Zowel van familie, vrienden, collega’s als instanties zoals het ziekenhuis, huisarts, kraamzorg en last but not least,
alle zwangerschaps- en babymagazines en boeken.

Hoewel goed bedoeld, kan het soms voelen alsof het je opgedrongen wordt. Volg je eigen weg hierin.
Luister naar je gevoel. Ook al zit je hormonaal een tikje anders in elkaar. Ja, dat begint al in het vroege stadium van de zwangerschap.

Draaiboek

Wat mij persoonlijk erg heeft geholpen, is het maken van een draaiboek. Een draaiboek voor je zwangerschap? Hè, heb je tijd teveel ofzo? Nee, dat had ik niet, maar dit was wel een actie waardoor ik het gevoel had weer een klein beetje controle te krijgen.

Een tikje weer de touwtjes in handen. Per slot van rekening loopt alles verder gewoon door, je werk,
je dagelijkse bezigheden. De zwangerschap komt ‘erbij’. En er valt een boel te regelen hoor, tjonge.

Give Away

Weet je wat? Hoe zouden jullie het vinden als ik een draaiboek op zou stellen met daarin de ‘onmisbare tips voor jonge moeders in spé’?  Laat het mij weten in de comments hieronder!

Tot de volgende keer!

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40