Fout vriendje?

We lezen weleens en horen om ons heen verhalen over foute vriendjes of loverboys.

Jaren geleden was het een hot topic in de kranten en media en werd er op scholen veel aan voorlichting en preventie gedaan.

Tegenwoordig is het rustig rond dit onderwerp, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer voorkomt.

 

Tijdens mijn werkzaamheden op scholen werd ik hier vaak genoeg mee geconfronteerd. Jonge puberdames waren met moeite los te weken van hun foute vriendjes die hen overlaadden met cadeaus, kleren of leuke uitjes. Totdat ze ruw wakker werden en er gedreigd werd dat compromitterende foto’s zouden worden verspreid en verhalen worden rondverteld.

Hoe komt het toch dat pubermeiden en soms jong volwassenen in dit soort situaties verzeild raken?

Wie zijn het?

Loverboys weten heel slim hun slachtoffers uit te zoeken. Loverboys zijn jongens of jonge mannen die door middel van verleiding, loze beloften, chantage of soms direct met geweld, meisjes proberen te prostitueren.

Vaak zijn het meisjes die op henzelf zijn aangewezen en weinig, slecht of helemaal geen contact hebben met het thuisfront. Het zijn meisjes of jonge vrouwen die wat onzeker en kwetsbaar zijn en weinig liefde en aandacht hebben gekregen in hun leven. Als er dan een mooie knul voor hen staat die wel aandacht geeft en hen ook nog eens verwent, dan slaat de verliefdheid snel toe.

Tegenwoordig begint de toenadering natuurlijk steeds vaker via internet. Via profielen komen ze alles te weten over je leven en sturen dan leuke berichtjes om een afspraakje met je te maken. Wees dus alert met wie je op internet in zee gaat.

Het zijn niet alleen jongens waar je voorzichtig mee moet zijn, maar ook zogenaamde vriendinnen. Het komt steeds meer voor dat meisjes andere meisjes ronselen. Zij lijkt je beste vriendin en neemt je overal mee naartoe. Zij zorgt ervoor dat de relatie met het thuisfront steeds slechter wordt, zodat er niemand meer is om hulp te vragen.

Deze ‘vriendinnen’ overladen je met cadeaus. Langzamerhand raak je in de ban. Je wordt gemanipuleerd en meer en meer geïsoleerd van je familie en vrienden, totdat je volledig afhankelijk bent van deze persoon.

Werkwijze

Het begint dus met de ontmoeting en vervolgens wordt op allerlei manier indruk gemaakt.
Vervolgens proberen zij een relatie met je aan te gaan en vlak daarna volgt seksueel contact.

Langzamerhand worden de grenzen steeds meer verlegd waarna via manipulatie de aanzet tot prostitutie wordt gegeven, vaak onder invloed van het gebruik van soft- of harddrugs.

Herken je deze signalen in je directe omgeving? Probeer dan contact te maken en een luisterend oor te bieden. Schakel zo nodig hulp in. Wat deze meiden wordt aangedaan is en blijft strafbaar. In feite is er sprake van mensenhandel.

Marilva Dikmoet /MD Hulp Online

Gerelateerde artikelen

FemNa40