Top 6 wintersportgebieden

Ondanks dat wintersport voor velen een dure extra vakantie is en er naar verwachting minder Nederlanders op de pistes zullen zijn, zijn er dit seizoen volop trends gespot.

Aan de ‘bright side’ evolueren trends binnen de groep die wel gaat wintersporten namelijk volop.

Wintersportvakanties sluiten aan op meerdere behoeftes zoals samenzijn, een gezonde lifestyle en de nieuwsgierigheid naar en het actief willen ervaren van andere culturen en gebruiken.

 

De beleveniseconomie vraagt van wintersportgebieden en wintersportaanbieders een ‘winterbeleving’ die om meer draait dan alleen het snowboarden of skiën. Zo gaan wintersporters komend seizoen op zoek naar goedkopere of exotische en minder voor de hand liggende bestemmingen, luxe en authentieke groepsaccommodaties en alternatieve sneeuwsporten.

Bovendien is de verwachting dat ze er net als gedurende het jaar steeds vaker tussenuit gaan voor een
‘short stay’ en dat ze wintersport combineren met een ‘foodcation’. De conclusies uit onderzoek van TNS-NIPO in beschouwing genomen, zet trendbureau Cherry Picker de Top 6 wintersporttrends voor het komende seizoen op een rijtje.

Shortbreak in de sneeuw

Vanwege een drukke lifestyle gaan we steeds vaker, korter en dichterbij op vakantie. Zo ook naar de sneeuw. Hoewel ook dit winterseizoen weer, mede dankzij de crisis, minder Nederlanders op wintersport gaan, zal er volgens trendbureau Cherry Picker een stijging zijn in het aantal ‘short ski breaks’.

Reisorganisaties spelen hierop in door weekend- en midweekskivakanties aan te bieden met accommodaties die gemakkelijk en snel te bereiken zijn per auto of vliegtuig. Ondanks de hogere kosten wordt het steeds populairder om het vliegtuig te pakken.

Vakantiegangers willen hun tijd namelijk zo goed mogelijk benutten en dus zo kort mogelijk onderweg zijn.
Het liefst brengen we al onze kostbare tijd door op de piste.

Wintersport on a budget

Hoewel wintersport voor velen een dure extra vakantie is, blijft het ook een hele geliefde vakantie. Dus wie de portemonnee voelt slinken, wordt creatief en gaat op zoek naar betaalbare opties.
Lowbudget wintersportbestemmingen in Oost-Europa, zoals Tsjechië, Slowakije en Polen, bieden veel value for money en zijn dan ook sterk in opkomst.

De trend dat we steeds korter en dichterbij de sneeuw opzoeken, hangt ook vaak samen met deze budgetreden. Met een weekendje skiën in Duitsland bespaar je bijvoorbeeld veel geld op de reiskosten.
Ook spot Cherry Picker dat steeds meer mensen in het laagseizoen, buiten de schoolvakanties, een wintersport boeken om zo de kosten te drukken.

Verder wordt het populairder om voor een appartement of chalet te gaan in plaats van een hotel, waarmee je bespaart op de kosten voor maaltijden door zelf boodschappen uit Nederland mee te nemen.

Tot slot wordt verwacht dat we dit seizoen in grotere groepen naar de sneeuw gaan. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat dit leuke groepskortingen met zich meebrengt.

Van de Alpen naar Scandinavië en overzee

Lange tijd was Frankrijk wintersportbestemming nummer 1, maar volgens France Montagnes
(de koepelorganisatie van Franse skigebieden) staan de Verenigde Staten sinds afgelopen winter aan kop als het land waar wereldwijd de meeste wintersportvakanties plaatsvinden.

Ook voor Nederlanders wordt het steeds populairder om naar exotische bestemmingen af te reizen voor een vakantie in de sneeuw. Voor wie even iets anders wil dan Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland spotte Cherry Picker wintersportgebieden in China, Chili, Marokko, Hawaii, Zuid Korea, Griekenland, Nieuw-Zeeland en zelfs Lesotho.

Vanwege klimaatveranderingen is er veel potentie voor de noordelijke Scandinavische gebieden. Hoewel de berghellingen hier niet zo steil zijn als in de Alpen, ben je in Noorwegen, Zweden en Finland aan het juiste adres voor veel meer dan alleen skiën en snowboarden.

Langlaufen door de ruige natuur, ijsklimmen, een hondensleetocht maken, Nordic walking, op pad met een sneeuwscooter of slapen in een iglo: het kan in het Scandinavische winterwonderland.

Luxe en sfeer: in groepen en met familie

Behalve aan het sportieve aspect hecht de Nederlandse wintersporter steeds meer waarde aan luxe en sfeer. We willen optimaal kunnen genieten en onthaasten tijdens de vakantie en kiezen dan ook voor een luxueus verblijf met prachtige ligging, uitgebreide wellness en excellente keuken óf een authentieke chalet met veel charme en sfeer.

Uit de cijfers blijkt dat wintersport een echte groepsactiviteit is: slechts 15 procent gaat alleen of met de partner. Zowel vriendengroepen als families gaan samen op wintersport. Hoewel volgens dit onderzoek tijdens de wintersport minder sprake is van een multigeneratietrend (opa en oma blijven eerder thuis vanwege de fysieke inspanning die nodig is op de piste), steken steeds meer wintersportmogelijkheden de kop op voor families die het wel aandurven mét kinderen én opa en oma op pad te gaan.

Zo zijn er niet alleen skiklasjes voor de jongsten maar ook voor de ouderen. Daarnaast worden alternatieve dagbestedingen zoals sleeën, zwemmen, naar de dierentuin gaan, wandelen of winkelen steeds populairder. Ook zorgen opa en oma vaak voor de kleinkinderen.

Foodcation in de sneeuw

Niet alleen foodies, maar ook winterliefhebbers die niet urenlang op de piste willen staan maar het wat rustiger aan willen doen, vinden hun geluk in een culinair hoogstaande wintersportbestemming, zoals Italië of Spanje.

Deze zonovergoten landen schenken fijne wijnen en serveren tapas en pasta’s nabij de piste voor een schappelijke prijs. Niet alleen de gastronomie maar ook de authentieke accommodaties op landgoederen van boeren, uitgestrekte natuur en eigen skicultuur spreken de Nederlandse wintersporter aan: do as the locals do.

Extreme winterbelevenissen

Voor de diehard wintersporter die zijn gezonde lifestyle op peil wil houden, zijn er nieuwe sneeuwsporten om uit te kiezen. Heliskiën blijft een groot avontuur, maar we denken dat ook snowkiten in populariteit zal groeien.

Snowkiten komt voort uit het kitesurfen, maar in plaats van over het water vlieg je hierbij met je scherm over sneeuwhellingen, vaak bergopwaarts. Voor de iets minder ervaren wintersporter zijn er ook steeds meer alternatieven.

Een nieuw sneeuwsportattribuut is bijvoorbeeld het airboard. Dit is een kunststof luchtkussen dat zeer licht maar ook stevig is en oneffenheden absorbeert. Liggend op dit board stuif je keihard de berg af, wat je het gevoel geeft alsof je boven de sneeuw zweeft.
www.wintersportfrankrijkgids.nl (samenvatting onderzoek TNS-NIPO voor Atout France)
www.ouderenjournaal.nl

Gerelateerde artikelen

Beach Life in Griekenland

Door:

Stranden zijn er in overvloed te vinden in Griekenland. Je hoort bijna iedereen wel over zijn favoriet praten, de plekjes die jij volgens hun echt eens moet ontdekken.

Lees verder

FemNa40