Scheiden is geen pretje

Hoe ga je om met je emoties? Een scheiding roept veel vragen en emoties op. Die zijn voor iedereen anders.

Welke emoties ervaar jij? En hoe wil jij hiermee omgaan?

 

Twijfel

Veel mensen twijfelen soms over hun relatie: 1 op de 5 mensen met een vaste relatie denkt na over wel of niet uit elkaar gaan. Soms komen die twijfels steeds terug en duurt zo’n twijfelperiode jaren. Neem de tijd om na te denken en zaken op een rij te zetten: Is een scheiding de oplossing voor jouw of jullie problemen? Wat is er voor en wat er tegen uit elkaar gaan?

Kijken naar jouw motieven doe je niet om jezelf te dwingen een beslissing te nemen, wel om je bewuster te zijn van de motieven die er zijn en die misschien al een tijd door je hoofd spelen. Door goed te weten wat je dwars zit, kun je er misschien ook (nog een keer) met je partner over praten.

Uit elkaar gaan

Soms is er geen andere optie dan uit elkaar gaan. Bij de een kan het voelen als een opluchting bij de ander alsof er een dierbare verloren is. Sommige mensen zijn dan blij met hun werk als afleiding, terwijl anderen tot niets komen. De een kan niet huilen, een ander wordt vaak door tranen overvallen.

Ook onzekerheid over je toekomst kan veel stress opleveren tijdens een echtscheiding. In ieder geval probeert iedereen het een plaats te geven in het dagelijks leven.

Om te voorkomen dat negatieve gevoelens je leven (gaan) overheersen, kan het helpen aandacht te besteden aan hoe je de scheiding en alle gevolgen beleeft en probeert te verwerken; hoe jij vormgeeft aan je leven zonder je partner en als je samen kinderen hebt, aan je gescheiden ouderschap.

Scheiden en kinderen

Heb je kinderen? Ook voor een kind de scheiding emotionele gevolgen met zich mee en vaak ook veel praktische (dagelijkse) veranderingen. Dat is onvermijdelijk, maar niet onoverkomelijk. Als ouder kun je veel doen om je kind(eren) aan de nieuwe omstandigheden te laten wennen, om je kind te leren omgaan met het verlies en om weer een dagelijks ritme/evenwicht terug te vinden.

Zorg ook dat je de zaken die je moet regelen voor de kinderen goed aanpakt. Lees je goed in en probeer de taken te verdelen als dit nog mogelijk is. Let op: Het kabinet heeft per 1 januari 2015 nieuwe regels doorgevoerd. Een aantal financiële tegemoetkomingen voor ouders met kinderen zijn geschrapt, andere zijn aangepast. Check

Wat kun je doen?

Goed voor jezelf zorgen en niet te streng zijn voor jezelf. In de basisbehoeften van je kind voorzien en de band met je kind goed onderhouden, het mislukken van je partnerrelatie accepteren en deze relatie goed afsluiten om een zo ontspannen mogelijke verhouding met je ex-partner na te streven en jullie samenwerking als ouders actief opnieuw vormgeven.

Online zelfhulp

Je kunt ook eens kijken op de site echtscheiding.mirro.nl. Hier vind je veel tips en oefeningen.
Deze ‘zefhulpwebsite’ is ontwikkeld door professionals. Je kunt er gratis en volledig anoniem gebruik van maken.

Echtscheiding.mirro.nl is bedoeld voor mensen die een scheiding overwegen, gaan scheiden of gescheiden zijn, recent of langer geleden. De site helpt je bij je gevoelens stil te staan en ermee om te gaan. Je vindt er informatie over twijfels, emoties en stress en als je kinderen hebt, over kinderen en ouderschap.

Bron

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40