The table flags

'Aan tafel', roept men in een reclame en met deze zin begint mijn verhaal. Hoe belangrijk is de tafel in ons leven?

Het woord tafel brengt meteen bij mij heel veel gezelligheid naar boven. Als kind zat ik gezellig met mijn familie aan tafel voor een ontbijt, lunch en avondeten.

 

Tijdens het eten kwamen de verhalen, problemen, kennis en alles wat je wilde delen naar boven. Het gaf balans, rust en geborgenheid in je leven. Aan tafel houd je verjaardagen, hightea, diner, brunch, koffietafel, feesten, borrel, vergaderingen, solicitatiegesprekken, oudergesprekken op school, cursussen etcetra. Eigenlijk kunnen we niet meer zonder tafel.

Ik zie de tafel nu ook weer als een belangrijk onderwerp in ons nieuwe huis en daarom kan de tafel in de woonkamer bij ons niet groot genoeg zijn. Hier wil ik weer de momenten van vroeger herbeleven en alle momenten van nu met onze vrienden en familie delen.

Velen zeggen: 'Wat moet je toch met die lange tafel en jullie zijn toch maar met zijn tweetjes'. Als we zondags lekker lang ontbijten met zijn tweetjes, dan pakken we het laatste stukje van de tafel en genieten we van de rest van de tafel met de kaarsen, bloempot en prachtig tafelkleed. Laptops, boeken, kalender of ipad het maakt niet uit, voor alles is er plaats tijdens het ontbijt. Aan tafel zitten is voor mij een feestje!

Centrum van het huis

Als de kinderen langskomen in het weekend dan is de eetkamertafel weer het centrum van het huis en gaan alle verhalen rollen. Als je aan tafel zit, kijk je naar elkaar en is er meer oogcontact dan in de zithoek van de kamer. In een zithoek ga je veel sneller met je smartphone spelen. Aan een gezellige eettafel heb je gegarandeerde quality time!

Zo ook met oud op nieuw. Elk jaar kiezen we voor diner dansant. Vrienden en familie aan één lange tafel in een kasteel. De muzikanten spelen muziek en iedereen praat gezellig met elkaar. Er wordt dan af en toe van stoel verwisseld en de gastheren en vrouwen laten de drank rijkelijk vloeien.

Iedereen voelt zich dan zo op zijn gemak en de verhalen worden steeds spannender. Het eten is een belangrijk onderdeel van de hele avond, maar de vertelde verhalen en het eenheidsgevoel aan tafel geven die extra gezelligheid, wat een normale avond van een superavond doet onderscheiden.

Rond 23.00 uur worden hoedjes, toeters, rolletjes, diadeems op tafel gezet en dan barst het feest los. Volwassenen worden in een oogopslag kinderen aan tafel. Manieren vervallen en er wordt alleen nog maar getoeterd en iedereen versiert elkaar met slingers.

Iedereen ziet elkaar veranderen, geniet, lacht, lacht en lacht. Allemaal aan één tafel en al zoveel jaren.
Niemand ontsnapt en iedereen is onderdeel van dit feest. The table flags are having a party!

Als een tafel eens kon praten

De kracht van een tafel is sterk, onderschat deze niet. Mijn generatie kan de kracht van de tafel doorgeven aan hun kinderen. Nieuwjaarsdag zaten we weer aan onze tafel elkaar Nieuwjaar te wensen met familie en vrienden.

We deelden ons vreugde van het nieuwe jaar en voelde ons een. Onze tafel gaat weer een nieuw jaar tegemoet met alle verhalen die daarbij horen. Laat voor iedereen dit weer een geheugensteuntje zijn en geef de tafel weer zijn kracht terug:

The power of a table let the flags glitter.

Gerelateerde artikelen

De Maagd-vrouw in bed

Door:

Een van haar gevleugelde uitspraken is: 'geen seks zonder liefde en romantiek'. Ze zal dus heel erg overtuigd moeten zijn voor ze tot de onvermijdelijke seks komt.

Lees verder

FemNa40