Disappointment

Disappointment. In de Engelse taal wordt de ware betekenis van dit woord teleurstelling, 'disappointment', het best uitgedrukt: er is geen afspraak.

Teleurstelling door een met jezelf gemaakte afspraak en teleurgesteld zijn in je eigen verwachtingen ontstaan vanuit je eigen idee?

 

Een teleurstelling ligt op de loer wanneer alles op rolletjes lijkt te lopen en we op diezelfde zoete rolletjes onze fantasie de vrije loop laten. We hebben in de lijn onzer verwachting stiekem onze toekomst al uitgestippeld.  Boem. Even vergeten dat ondanks alle weelde, geluk en meevallers er ook tegenvallers in ons levens verweven zijn: ons bekende 'leerstuk'.

Omgaan met teleurstelling

Hoe we kunnen omgaan met onze teleurstellingen is een eigen keuze, maar is ook afhankelijk van onze spirituele ontwikkeling. Het ene mens is in staat teleurstellingen te benaderen vanuit het positieve, de ander laat zich totaal overheersen door het negatieve.

We kunnen onze teleurstellingen ONTKENNEN en alleen de pijn ervan ERKENNEN, waar we ons vervolgens de rest van ons leven stevig in vastbijten. Hoe vinden we een goede middenweg door het niet te ontkennen en het ons niet negatief te laten beheersen.

Evenwicht

Pijn verdringen helpt niet en erin blijven hangen is schadelijk voor ons lichaam, geest en onze omgeving.
Het vraagt veel aandacht om hier een balans in te vinden. Voel wat er te voelen valt, huil uit en begin opnieuw. Stel jezelf heldere vragen en probeer zo eerlijk mogelijk te zijn naar je eigen gevoel.

Waren je verwachtingen wel reëel? Leefde je teveel in een projectie van je eigen verlangen? Was je het geheim van deze tijd vergeten, te leven in het NU, maar was je vergeten dat je daarnaast ook je verlangens mocht hebben? Waren je verwachtingen te hoog?

Als je iets verwacht staat de deur voor teleurstelling al op een kier. In een verlangen druk je hoop van jezelf uit. Een verwachting kan van anderen komen, verlangen komt uit jezelf. Onderdruk  je verlangens niet uit angst voor nieuwe teleurstelling. 

Door je aandacht terug te halen uit allerlei situaties en deze met het NU te verbinden, komt er weer ruimte voor nieuwe energie om andere dingen te gaan doen. Als je aandacht overal en nergens is, in het verleden en in de toekomst, leef je niet in het hier en nu en heb je niet echt invloed op je denken en handelen.

Met 'malen' verspil je kostbare energie en tijd en je creëert weer onbewust  niet bedoelde nieuwe situaties voor de toekomst. Daarom alleen al blijft het zo belangrijk met je aandacht in het NU te blijven. Waak voor die oude koeien uit de sloot en concentreer je op de nieuwe lammetjes in de wei.

Naar een nieuw niveau

Een 'hogere' staat in spirituele groei staat boven iedere vorm van teleurstelling. Als er tegen een 'grote Geest' gezegd wordt dat hij niets meer zal ontvangen, zal hij glimlachen. Spirituele groei gaat iedere teleurstelling te boven. Het betekent dat je een bepaald niveau van spiritualiteit bereikt hebt.

Het leven biedt geen enkele garantie op teleurstellingen, dus daar kun je beter je verwachting niet meer op richten. 'Fouten' maken is beter dan kansen missen uit angst voor falen. Wie niet waagt, die niet wint. Een ware levenskunstenaar laat zich niet door 'tegenslag' deprimeren, maar ziet alles als een uitdaging.

Natuurlijk zullen er altijd twijfels blijven, maar laat optimisme en hoop de grote overwinnaars zijn en geef  teleurstelling geen kans al het moois en goeds te domineren en te overschaduwen. Door goede afspraken, appointments, te maken met jezelf, voorkom je teleurstellingen voor later.

Acceptatie

Ga gewoon zijn wie je wilt zijn door contact te maken met je Bron. Je ontvangt kracht, moed en wijsheid om afspraken die je maakte vóór je geboorte, tot uitdrukking te kunnen brengen. Dus waarom dan teleur-gesteld? Als je naar je eigen gevoel luistert bestaat er toch helemaal geen 'dwaal'spoor? Er zijn zo veel sporen met zoveel mogelijkheden aan ervaringen. Alleen geloof en weten vanuit de BRON in jezelf houdt  je in dit 'goede' spoor.

Onderwerping aan iets of iemand buiten jezelf zet ons op een dwaalspoor, omdat je je macht hebt weggeven. Onderwerping aan religie of andere soorten van gezag hebben mogelijk zoveel pijn veroorzaakt, omdat je je niet aan je eigen afspraken gehouden hebt die klaarlagen in je authentieke Zelf. Dit geeft het gevoel van disappointment, teleurstelling.

Mocht je nog steeds de droom hebben het iedereen naar de zin te zullen gaan maken: Je zult anderen altijd teleurstellen, al probeer je nog zo perfect te zijn. Zonde van de energie die je daar instopt, want dat zal nooit lukken. Zolang we deel uitmaken van het menselijk verkeer zullen we boetes uitgedeeld krijgen door zogenaamde 'ordehandhavers' die een bepaald gedrag van ons verwachten.

Helaas de bekeuringen zullen om onze oren vliegen als we onze 'Goddelijke' gang gaan. Maar juist dit Goddelijke pad is het juiste pad. Anderen zullen steeds teleurgesteld blijven in ons.

Pleasen

Pleasen is ook zo’n prachtig voorbeeld van een onbewuste valkuil, want ook hier schuilt de disappointment  in onszelf. Met please-gedrag zijn we onszelf niet trouw gebleven, waardoor de kiem is gelegd voor teleurstelling. Lief zijn is geen liefde.

Stel jezelf niet meer teleur door je niet aan je afspraken te houden die dwars ingaan tegen je eigen Plan. Hoe kun je dan nog teleurgesteld zijn als je je aan je afspraak hield? Weet dat met alles wat je doet, je met de Bron verbonden bent. Laat ook tijd je niet op de hielen zitten. Alles komt op tijd.

Volgens de Kabbala zou je blij moeten zijn als je iets niet gekregen hebt; wanneer anderen alles gekregen hebben en jij niets. Verwacht  dus niets. Dit wordt 'staan bij de ingang van een hoger niveau' genoemd.

Gerelateerde artikelen

Anders bekeken

Door:

Er gebeurt veel in deze tijd! bij iedereen is het hard werken aan wat het leven ons momenteel brengt. Er worden op allerlei gebied verliezen geleden. Verlies van baan, geld, partner, huis enz enz. Hoe gaan we hier mee om

Lees verder

FemNa40