Je kwaliteiten op een rijtje

Waarom je kwaliteiten op een rijtje? Vraag je je wel eens af waarom je vaak in eenzelfde situatie belandt of altijd dezelfde mensen aantrekt? Je hebt geen idee hoe dit te veranderen of te verbeteren is. Je kwaliteiten op een rijtje zetten is een oefening om jezelf beter te leren kennen. 

Het vraagt ook moed om eerlijk tegen jezelf te zijn! Dat alleen al is een mooie uitdaging! Het inzicht hoe anderen je zien, helpt je kwaliteiten te verbeteren. Eén van je kwaliteiten een beetje aanpassen, kan al een groot verschil maken. Zie het als een leuke oefening: HAVE FUN!

 

Wat zijn kwaliteiten?

Kwaliteiten worden ook wel persoonlijke kenmerken genoemd. Welke zijn goed ontwikkeld, voor welke heb je minder aanleg enzovoort.  Met welke kwaliteiten ben je OK en met welke kwaliteiten wil je aan de slag om ze te verbeteren. Met het maken van onderstaande lijst krijg je een (beter) idee van je kwaliteiten.

Heb je je kwaliteiten weleens op een rijtje gezet?

Maak een lijstje van al je positieve en negatieve kwaliteiten die je maar kunt bedenken. Denk rustig na, neem de tijd en schrijf alles op.

Het levert nog meer informatie op als je het ook aan anderen voorlegt. Vraag mensen die je goed kennen (ouders, broer/zus, vriend(in), collega, studiegenoot) om een kwaliteitenlijst voor jou te maken (dus: vinden zij dat jij die competenties wel/niet hebt). Bespreek het vervolgens.

Wie ben ik?

  1. Maak je lijst met positieve en negatieve kwaliteiten.
  2. Maak de lijst zoals je bent en niet zoals je gezien wilt worden.
  3. Laat anderen ook een lijstje maken en bespreek die met hen.
  4. Kies drie tot vijf sterke kwaliteiten uit het lijstje en geef voorbeelden waaruit deze sterke kwaliteiten blijken.
  5. Kies drie tot vijf minder sterke kwaliteiten. Geef hier ook voorbeelden van om te zien hoe je er in de praktijk mee omgaat. Hoe zou je deze kwaliteiten kunnen ontwikkelen?

Na alles opgeschreven te hebben, wat zijn nu je inzichten? Wil je ze delen? Ik lees ze graag in een reactie/comment onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

FemNa40